Kan Lekesi Nasıl Çıkar?


Ev
1/01/2023

Kan Lekesi Nasıl Çıkar?

Çıkarılması en zor lekelerden biri olan kan lekesi, bulaştığı alanda kumaşa hızlıca nüfuz ediyor. Bu nedenle de kan lekesini temizlemek için doğru hamlelerin yapılması büyük önem taşıyor. Özellikle kıyafetlere kan lekesi bulaşması nedeniyle gün içerisinde sıklıkla elbiseden kan lekesi nasıl çıkar sorusu araştırılıyor. Peki, kan lekesi nasıl çıkar? Konuyla ilgili detaylı bilgi almak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Giysilerden kan lekelerini çıkarma: adım adım talimatlar

1. Yıkamak

  • Kalan kanı temizlemek için giysiyi soğuk akan su altında durulayın.
  • Su basıncı ne kadar yüksek olursa, o kadar kolay olur.
  • Alternatif olarak, etkilenen kumaşları bir kase soğuk suya batırın.
  • Soğuk su, giysilerden kan yıkarken en iyi sonucu verir.
  • İpucu: Kan lekeleri, taze olduklarında ve kurutulmadıklarında en kolay şekilde çıkarılır.

2. Soğuk su yardımcı olacaktır

  • Kandaki protein, giysilerinizin tekstil liflerine çok kısa sürede bağlanır.
  • Ilık su bu süreci hızlandırır - leke paslı kırmızıya döner ve kandaki proteinler pıhtılaşır.
  • Bu nedenle kan lekelerini her zaman önce soğuk suyla yıkayın.
  • Ariel İpucu: Protein içeren tüm lekeler için soğuk suyla durulama önemlidir. Örneğin, yumurta sarısını kıyafetlerinizden çıkarmanın en iyi yolu soğuk sudur.

3. Ariel sıvı çamaşır deterjanı

  • Giysilerdeki kan lekelerini çıkarmak istediğinizde bir diğer önemli adım: ön işlem. İşte nasıl yanlış gitmeyeceğiniz:
  • Tamamen kaplayacak kadar Ariel Sıvı Deterjanı doğrudan lekenin üzerine dökün.
  • Deterjanı doğrudan şişeden veya Ariel Leke Çıkarma Kapağını kullanarak lekenin üzerine dökün. Ardından kısa bir süre açık bırakın.
  • Ardından deterjanla hafifçe ovalayın.
  • Ardından giysiyi çamaşır makinesinde normal şekilde yıkayabilirsiniz. Bu sayede kan lekesine elveda diyebilirsiniz.

4. Çamaşır makinesinde

  • Kan lekelerini çıkarmak için giysiyi diğer çamaşırlarınızla birlikte çamaşır makinesine koyun.
  • Tamburu doğru yüklediğinizden emin olun - yani, çamaşırlar tamburda doğru şekilde döner ve su ve deterjan hala giysilere ulaşabilir.
  • Kumaşın cinsine ve yıkama programına bağlı olarak çamaşır makinesinin farklı şekilde yüklenmesi gerektiğini unutmayın.

       Çamaşır makinesi nasıl yüklenir:

  • Tamburu yün ve yumuşak döngüde yarısından fazla doldurmayın.
  • Çamaşır makinenizi "Easy-Care" programında ve hassas çamaşırlar için sadece yarıya kadar doldurun.
  • Normal yıkama döngüsünde ve özellikle 60°C'lik yıkamalarda, tambura yalnızca üstte bir ila iki el genişliğinde boşluk bırakacak kadar çamaşır koyun.

5. Doz deterjan

  • Ariel leke çıkarıcı kapak, dozlama için de kullanışlıdır.
  • Kapağı doğru miktarda deterjanla doldurun ve doğrudan tamburdaki giysilerinizin üzerine yerleştirin.
  • Deterjan dozu, çamaşır miktarına, kirlilik derecesine ve bölgenizdeki suyun sertliğine bağlıdır. Bununla ilgili tüm bilgiler Ariel deterjanın ambalajında da bulunabilir.
  • Alternatif olarak, Ariel Hepsi Bir Arada PODS'u alın. Bu küçük güç üniteleri, 5 kg'lık bir yıkama yükü için mükemmel bir şekilde önceden dozlanmıştır ve 20 °C'den itibaren etkisini gösterir.

6. Yıkama programını seçin

  • Giysileri normal yıkama programında, etikette belirtilen çamaşırlar için önerilen sıcaklıkta yıkayın - ayrıca kan lekelerini çıkarmak için.
  • Her zaman giysinin bakım etiketindeki talimatları izleyin.

       Genel olarak :

  • Pamuklu havlular, nevresimler ve iç çamaşırlar 60°C'de makinede yıkanabilir.
  • İpek veya gerçek yün gibi hassas çamaşırlar, hassas veya elde yıkama programında soğuk veya maksimum 30 °C'de yıkanabilir.
  • Diğer giysilerin çoğu maksimum 30 °C'de yıkanabilir. Bu, elektrik tasarrufu sağlar ve cüzdanınızı ve liflerinizi korur. Diğer bir artı: Yüksek performanslı Ariel deterjanları sayesinde düşük sıcaklıklarda da leke ve kiri çıkarabilirsiniz. Kurumuş kan lekesini çıkarmak artık oldukça basit.

7. Kurulama Aşaması

  • Yıkama döngüsü tamamlandığında, giysileri hemen çamaşır makinesinden çıkarın ve her zamanki gibi kuruması için asın.
  • Taze bulunan kan lekelerinin yıkanmasının daha kolay olduğunu unutmayın. Giysinizin tekrar çamaşır makinesi içine tekrar atılması gerekebilir.
  • Kan lekelerini çıkarmak için giysileri soğuk suyla durulayın. Bu işlem kıyafet üzerindeki kurumuş kan lekelerinden arınmaya yardımcı olacaktır.

Kan lekesini nasıl çıkarabilirim

Kan lekesini bulaştığı kıyafetten zarar vermeden temizleyebilmek için çeşitli yöntemler bulunuyor. Bu yöntemler, ürüne ve kanın kurumuş ya da ıslak olmasına göre değişiklik gösteriyor. Zor temizlendiği bilinen bir leke türü olduğundan Google üzerinde sıklıkla “kan lekesini ne çıkarır” sorusu aratılıyor. Yıkanmış kan lekesi nasıl çıkar ya da beyazdan kan lekesi nasıl çıkar gibi soruların yanıtı için size kan lekesini çıkartmanın çeşitli yöntemlerini derledik.

Soğuk Su ile Kan Lekesi Temizleme

Kan lekesi olan kıyafeti bulaştığı anda fark ederseniz, soğuk sudan geçirerek lekeden hızla kurtulabilirsiniz. Bunun için izlemeniz gereken yol şu şekilde:

·      Kıyafet, kumaş gibi kolay taşınabilir bir ürüne kan lekesi bulaştıysa “kan lekesini nasıl çıkarabilirim?” diye düşünmenize gerek yok. Ürünü leke kurumadan direkt olarak soğuk suyun altına tutun.

·      Eğer koltuk ya da yatak gibi taşıyamayacağınız bir ürüne kan lekesi bulaştıysa, leke kurumadan önce buz aküsünü üzerine bastırabilirsiniz. Kan lekesini çıkaran bu yöntem sıklıkla tercih edilir.

·      Buralarda soğuk suyun kullanılmasının nedeni ise; sıcak suyun, kan lekesinin daha hızlı kumaşa nüfuz etmesini sağlamasıdır.

·      Kıyafetleri soğuk sudan geçirdikten sonra hemen çamaşır makinesine atmalısınız. Taşınamayan ürünler için ise buz sonrası nemli bir bez ve deterjan yardımıyla yüzeyi çitilemelisiniz.

·      Böylesi durumlar için özel olarak üretilen çamaşır deterjanları bulunuyor. Dilerseniz normal deterjan da kullanabilirsiniz. Burada önemli olan önce iyice soğuk sudan geçirmek.

Beyaz Sirke ile Kan Lekesi Temizleme

Gelelim kurumuş kan lekesi nasıl çıkar sorusunun yanıtına. Kurumuş kan lekesi çıkarmanın en popüler püf noktası beyaz sirke olarak biliniyor. Beyaz sirkeyi aynı zamanda taze kan lekesi üzerinde de kullanabilirsiniz. Taze ya da kurumuş kan lekesinin üzerine beyaz sirke dökme işlemi, lekelerin aşınmasını sağlayarak temizlenmesini kolaylaştırıyor. Üstelik bu işlem kumaşların zarar görmesini de engelliyor. Derinlemesine temizlik yapılmasını sağladığından, eskisinden daha canlı bir görüntü oluşmasına da yardımcı oluyor. Beyaz sirke ile kan lekesi temizlemek için izlemeniz gereken yol ise şu şekilde:

·      Koltuk ve halı gibi yüzeylerde kan lekesi temizliği için bir sprey şişesi içerisine beyaz sirke koyabilirsiniz.

·      Kıyafet üzerine kan lekesi bulaştıysa, lekenin üzerine beyaz sirkeyi dökerek çamaşır makinesine atmalısınız.

·      Koltuk, yatak, halı gibi taşınması zor yüzeylerde büyük çapta lekelenme meydana geldiyse beyaz sirke miktarını artırarak nemli bir bezle yüzeyi ovalamalısınız.

Duş Jeli ile Kan Lekesi Temizleme

Kan lekesini temizleme yöntemleri pek çok şekilde karşımıza çıkıyor. Parke, fayans ve duvarlara yerleşmiş olan kan lekelerini duş jeli yardımıyla temizleyebilirsiniz. Bu işlem için izlemeniz gereken sıra ise şu şekilde:

·      Bir süngeri sıcak su ile güzelce yıkayın ve üzerine bir miktar duş jeli dökün.

·      Zemin üzerindeki lekenin üzerine süngeri dairesel şekilde bastırarak temizleyin.

·      Alanı yıkama imkanınız varsa yıkayın; yoksa temiz bir bez yardımıyla temizlemeye devam edin.

·      Temizleme işlemini son olarak soğuk su ile bitirebilirsiniz.

Macun Yardımı ile Kan Lekesi Temizleme

Koltuktan kan lekesi nasıl çıkar?” diye düşünüyorsanız bunun da bir püf noktası bulunuyor. Mısır nişastası ve tuz ile hazırlayacağınız macun, başta koltuk olmak üzere pek çok yüzeyde kan lekesini temizliyor. Bunun için izlemeniz gereken işlem sırası ise şu şekilde:

·      1 tatlı mısır nişastası ve tuzu, az miktarda su ile kıvam alana kadar karıştırın.

·      Kıvama alan macunu kan lekesinin üzerine dökerek dairesel hareketler ile ovalayın.

·      Macunu yüzey üzerinde yaklaşık olarak 10 dakika boyunca bekletin.

·      Leke kıyafet üzerinde ise macunu beklettikten sonra çamaşır makinesine atarak yıkayabilirsiniz.

·      Taşınmaz yüzeydeki bir lekeyi temizlemek için ise macunu beklettikten sonra soğuk bir sünger yardımıyla lekeyi temizlemeye devam edebilirsiniz. Artık kan lekesi sorun olmaktan çıkacak.

Tuzlu Su ile Kan Lekesi Temizleme

Kuru kan lekesi nasıl çıkar” sorusuyla yakınanlar için, kurumuş kan lekesini çıkarmanın bir yöntemi daha olduğunu söyleyebiliriz; tuzlu su. Bu işlem için izlemeniz gereken sıra ise şu şekilde:

·      Tuz ve suyu karıştırarak macun kıvamına getirin.

·      Elde etmiş olduğunuz karışımı çıkarmak istediğiniz kurumuş kan lekesi üzerine sürün.

·      Bulaşık süngeri yardımıyla lekeli bölgeyi ovalayın. İşte bu kadar!

Diş Macunu ile Kan Lekesi Temizleme

Kurumuş kan lekesinin en büyük korkulardan biri olmasını önlemek adına bir yöntemden daha bahsedeceğiz; diş macunu. Bilinen en kolay yöntemlerden biri olan diş macunu ile kan lekesi temizlemek için izlemeniz gereken işlem sırası ise şu şekilde:

·      Kurumuş kan lekesinin bulunduğu bölgeye diş macunu sürün.

·      Sürmüş olduğunuz diş macununu 20 dakika boyunca bekletin.

·      Süre dolduktan sonra temiz bir bez yardımı ile macunu temizleyebilirsiniz.

Oksijenli Su ile Kan Lekesi Temizleme

Kan lekesini ne çıkartır” sorusunun yanıtının pek çoğunu verdik. Sıra geldi oksijenli su ile kan lekesi çıkarmaya. Çamaşır suyu etkisi yapacağını unutmamanız gereken oksijenli suyu, beyaz yüzey ve beyaz kıyafetlerde kullanmaya özen göstermelisiniz. Renkli bir kumaş üzerinde kullanmak istiyorsanız ise oksijenli suya normal su ekleyerek bir karışım elde edebilirsiniz. Oksijenli su ile kan lekesi temizleme işlemi için izlemeniz gereken sıra ise şu şekilde:

·      Öncelikle oksijenli su, sadece taze kan lekelerinde işe yarıyor. Bu nedenle taze bulaşmış bir kan lekesinin üzerine oksijenli suyu dökün.

·      Leke çıkıncaya kadar işlemi birkaç kez tekrar edebilirsiniz.

·      Ardından soğuk su ve deterjan yardımıyla yüzeyi temizleyebilirsiniz.

Adet Kanı Temizliği

Adet dönemlerinde kıyafetlere ya da yatağa sıklıkla kan lekesi bulaşabiliyor. Özellikle kan lekesi nasıl çıkar çarşaftan sorusu sıklıkla gündeme geliyor. Peki, temizliği zor olarak düşünülen adet kan lekesi nasıl çıkar? Sizler için çeşitli yöntemlerini derledik. İşte o yöntemler:

·      Adet kanını kıyafet, koltuk, yatak gibi yüzeylerden kolaylıkla temizlemek için tuzlu su yöntemini gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

·      1 ila 2 yemek kaşığı amonyak içerisine 1 litre suyu ekleyerek karıştırın. İnce bir bez ya da çorap yardımıyla kurumuş kan lekesini silin ve ardından makineye atın. Yataktan kan lekesi nasıl çıkar diye düşünüyor olabilirsiniz. Yatak, koltuk gibi yerlerden çıkarmak istediğiniz kan lekesi bulunuyorsa, bu yöntemi kullanabilirsiniz.

Eğer bu yöntemi koltuk, halı, yatak gibi makinede yıkanamayacak ürünlerde kullanmak istiyorsanız, temiz bir bez yardımıyla kan lekesi çıkartmak için son temizliği yapabilirsiniz.

Dilerseniz konuyla ilgili Adet Döngüsü Nasıl Hesaplanır adlı makalemizi de okuyabilirsiniz.

Ayakkabıdan Kan Lekesi Temizleme

Ayakkabıdan kan lekesi nasıl çıkar?” diye düşünüyorsan işte çözümü! Bilinen en pratik yöntem diş macunu ile temizleme. Daha önce “Ayakkabı Nasıl Yıkanır” isimli makalemizde diş macunun etkisinden bahsetmiştik. Kuruyan kan lekesi için de diş macunu ile temizleme yöntemini gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

Bütün bu işlemleri yaparken unutmamanız gereken bir unsur da bulunuyor. Kıyafet ve çarşafları makineden çıkartıp kuruduktan sonra kontrol etmelisiniz. Eğer leke çıkmamışsa ütü yapmamalısınız. Ütü, lekenin yüzeye yapışmasına neden olabiliyor ve bu da temizliği imkansız hale getirebiliyor.

Dilerseniz sizin için hazırladığımız Evinizi Kolayca Temizlemeniz için 5 Öneri makalemizi sitemizi ziyaret ederek okuyabilirsiniz.

Çıkarılması en zor lekelerden biri olan kan lekesi, bulaştığı alanda kumaşa hızlıca nüfuz ediyor. Bu nedenle de kan lekesini temizlemek için doğru hamlelerin yapılması büyük önem taşıyor. Peki, kan lekesi nasıl çıkar? Konuyla ilgili detaylı bilgi almak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.