Adet Döngüsü Nasıl Hesaplanır?

Ergenlik döneminden itibaren her kadının yaşadığı bir dönem olan regl ya da diğer adıyla adet dönemi, belirli aralıklarla tekrarlanıyor. Regl kanamaları; döllenemeyen yumurtaların, kanama yolu ile dışarı atılmasına deniliyor. Kadınlarda fiziksel ve psikolojik değişiklikler meydana gelmesine neden olan dönemin düzenli olarak takip edilmesi gerekiyor. Bunun için de adet döngüsünün bilinmesi önem taşıyor. Özellikle yeni adet görmeye başlayan kadınlar, kaç günde bir adet olunur diye düşünmeden edemiyor. Peki, adet döngüsü nasıl hesaplanır? Kadınlarda adet dönemi ile ilgili bilmeniz gerekenleri sizler için derledik. Konuyla ilgili tüm detaylar, yazımızın devamında sizlerle. 

Adet Döngüsü Nedir?

1_shutterstock_337303895

Menstrual döngü olarak da bilinen adet döngüsü, 1 aylık dönemde bedenin gebelik için yaptığı hazırlık olarak anlamlandırılıyor. Yumurtalıklar, ovülasyon dönemi geldiğinde yumurtaları bırakılıyor. Yumurta sperm ile buluşursa, kişinin hamile kalma ihtimali oluyor. Eğer ovülasyon döneminde herhangi bir cinsel birleşme yaşanmazsa ya da korunmalı ilişki yaşanılırsa, gebelik durumu oluşmaz ve bu nedenle de yumurta çatlayarak adet kanamasına neden olur. Adet döneminin her gününde orkid kullanmak gerekiyor. Orkid, gelen kanı toplayarak kadınlar için hijyenik bir ortam oluşturuyor. Özellikle hamile kalmak isteyen kadınlar, adet döngü süresi hesaplama işlemi yaparak en uygun dönemi bulabiliyor. Yaşanabilecek fiziksel ve psikolojik değişimlere hazırlıklı olmak için de adet döngüsü hesaplama işlemi yapılması gerekiyor. Bu nedenle de Google üzerinde sıklıkla “adet döngüsü günü nasıl hesaplanır?” ve “adet arası kaç gün olmalı” soruları soruluyor.

Adet dönemini takip edebilmek için kullanabileceğiniz pek çok uygulama bulunuyor. Bu uygulamalar için de adet döngü hesaplama işlemi yapmak gerekiyor. Öncelikle adet döngüsünü tanıyalım ve hesaplama aşamasına birlikte geçelim.

Adet Döngüsü Kaç Döneme Ayrılıyor?

2_shutterstock_1487103782

Regl döngüsü olarak da bilinen adet döngüsü, yumurtalıktaki yumurta döngüsüne ya da uterustaki uterus döngüsüne dayanılarak 3 faza ayrılıyor. Uterus halk arasında rahim olarak biliniyor.

1.    Yumurtalık Döngüsü

3_shutterstock_1922675831

Foliküler Faz , ovülasyon, luteal Faz

2.    Uterus Döngüsü

4_shutterstock_1150901036

Adet günü, proliferatif faz, salgı fazı

Regl Döngüsü Nasıl Hesaplanır?

5_shutterstock_1915758169

Akıllardaki adet döngüsü adet bittiği günden mi hesaplanır sorusunun yanıtını şu şekilde verebiliriz: Adet döngüsü uzunluğu hesaplaması yapılırken, kişinin adet gördüğü tarihten, bir sonraki adet kanamasının başladığı güne kadar geçen süre baz alınıyor. Peki; regl kaç günde bir olunur?

Ortalama adet döngüsü hesaplaması ilk adet gününden son adet gününe 28 gün olarak kabul ediliyor. Yumurtlama günü yine de bu süre kişiden kişiye farklılık gösterebiliyor. Uzmanlara göre 21 ila 35 gün arasındaki regl döngüsü normal olarak kabul edilir. Kadınlar bir ay içerisinde 5 ila 6 gün arasında regl oluyor. Eğer adet döngüsü 21 günden daha az ya da 35 günden daha uzun sürüyor ise, adet düzensizliği yaşıyor olabilirsiniz. Böylesi durumlarda bir doktora görünmekte fayda var.

Yumurtlama Dönemi Nasıl Hesaplanır?

6_shutterstock_2152614985

Regl döngüsünün içerisinde hamile kalma ihtimalinin en yüksek olduğu dönem ovülasyon ya da diğer adıyla yumurtlama dönemi olarak biliniyor. Ovülasyon döneminin doğru bir şekilde hesaplanabilmesi için adet döngüsünü hesaplamak gerekiyor. Ortalama regl döngüsünün 28 gün olduğu düşünüldüğünde, ovülasyon döneminin, regl döngüsünün 14. gününe denk geleceğini söyleyebiliriz. Genel olarak bakıldığında döngünün 12. ila 16. günleri zaman arasında ovülasyon döneminin gerçekleştiği kabul ediliyor.

Adet Dönemi Düzensiz Olan Bireyler Nasıl Adet Döngüsü Hesaplar?

7_shutterstock_1561328644

Adet döngü günü nasıl hesaplanır sorusunun yanıtından bahsettik. Peki, düzensiz adet gören bir kişi adet döngüsünü nasıl hesaplar?

Ergenlik çağına erişmiş her kadın, ortalama olarak 28 günde bir adet kanaması görüyor. 21 günden daha kısa süren ya da 35 günden daha uzun süren adet kanamaları ise adet düzensizliği olarak kabul ediliyor. Bunların yanı sıra iki ya da daha fazla dönem boyunca adet görülememesi, adet süresinin normalden daha kısa ya da daha uzun görülmesi de adet düzensizliği olarak değerlendiriliyor. Bu durumun nedeni çoğunlukla hormonsal düzensizliklerden kaynaklanıyor. Aşağıdaki durumlar da adet düzensizliğine neden olabiliyor:

Hormonal düzensizlikler

·      Miyom ·      Polip ·      Diyabet ·      Depresyon ·      Yumurtalık kisti.

Adet dönemi düzensiz olan bireyler, adet döngüsü, adet günü, yumurtlama hesaplama gibi işlemleri maalesef yapamıyor. Böylesi durumlarda adet dönemi takibi yapmak pek mümkün olmuyor. Düzenli bir döngü içerisinde adet olmayan bireyler, yumurtlama dönemini eczanede satılan “yumurtlama kitleri” ile öğrenebiliyor. Yine de düzensiz adet gören kişilerin uzman bir doktora danışmasında fayda var. Bu durumun neden kaynaklandığının araştırılması ve doğru tedavi yönteminin uygulanması önem taşıyor.

Adet Gecikmesi Nedir?

8_shutterstock_215153398

Adet döngü süresi düzenli olsa da, bazı durumlarda gecikme meydana gelebiliyor. Bir kadında adet gecikme süresi 4 ila 5 gün için normal olarak kabul ediliyor. Eğer böyle bir adet döngü süresinde uzun bir gecikme yaşanıyorsa; bu durum hamilelik belirtisi ya da adet düzensizliği başlangıcını işaret ediyor olabiliyor. Adet döngünüzü hesaplayıp, adet takvimi üzerinden takibini yaparak, yaşanabilecek olumsuz durumların önüne geçebilirsiniz. Aşağıda yer verdiğimiz durumlar adet gecikmesine neden olabiliyor:

Hamilelik, kilo kaybı, aşırı kilo alma, emzirme ve lohusalık dönemi, kronik hastalıklar, yoğun egzersiz programları, doğum kontrol ilaçları, stresli olma durumu, polikistik over sendromu (Yumurtaların üzerinde yer alan kistler), tiroit bozukluklar (guatr), erken menopoz.

Fazla kiloların da adet gecikmesine neden olduğundan bahsettik. Böylesi bir durumda doktor eşliğinde diyet yapabilirsiniz. Dilerseniz konuyla ilgili Zayıflama ve Kilo Korumada Porsiyon Kontrolü adlı makalemizi okuyabilirsiniz

Adet Gecikmesinin Belirtileri Nelerdir?

9_shutterstock_1870997602

Adet döngünüzü bilmiyorsanız ve adetinizin geciktiğini fark etmediyseniz aşağıdaki belirtiler size bu konuda yardımcı olacaktır:

·      Yoğun bel ve karın ağrısı çekmek ·      16 yaşına kadar regl görmemek ·      14 yaşına kadar göğüslerde büyüme görülmemesi ya da kasıktaki tüylerin gelişmemesi ·      Hamile kalma potansiyelinizin bulunması ·      İki düzenli periyodun kaçırılması

Gibi durumlar adet gecikmesi yaşamanın belirtileri arasında yer alıyor. Sizler için “Adet Döngüsü Nasıl Hesaplanır” konusunu işledik. Dilerseniz konuyla ilgili olarak “Regl Semptomlarıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler”  ve “Tüm Adet Belirtileri” adlı makalemizi de okuyabilirsiniz.