Kuru Dirsek Nasıl Önlenir?
Kuru cilt pek çok insanın en büyük kâbusu. Bu nedenle sık sık vücut nemlendiricilerine ve çeşitli yağlara başvuruluyor. Vücudun en sık kuruyan bölgeleri arasında dirsekler yer alıyor. Dirseklerin kuru, sert ve zaman zaman kararmış dokular barındırmasının pek çok nedeni olabiliyor. Örneğin; nemli olmayan iklim koşullarında yaşıyor olmanız, kuru bir cilde sahip olmanız ya da masa başı çalışmanız gibi.
Dönemsel olarak hemen hemen birçok insanın yaşadığı dirsek kuruluğu, her mevsim meydana gelebilir. Eğer siz de dirsek kuruluğu neden olur diye düşünüyorsanız, doğru yerdesiniz! Yazımızın devamında dirseklerin kuruması hakkında bilmeniz gereken her şeyi bulabilirsiniz. Keyifli okumalar.
Dirsek Kuruluğu Neden Meydana Gelir?
Dirsekler, vücudun diğer bölgeleri gibi çok fazla doğal yağ içermez. Bu nedenle de kurumaya oldukça meyillidir. Doğal yağ eksikliği, giysilerinize sürtünme ile birleştiğinde ise sahip oldukları az miktardaki nemi de kolaylıkla kaybederler. Üstelik nemi kaybetmesi, kaşıntı ve çatlaklara da sebebiyet verir. Hali hazırda kuru bir cilde sahipseniz; kol dirsek kuruluğu devam eden bir problem olarak karşınıza sıklıkla çıkabilir. Dirseklerde kuruluk ve kaşıntı sebepleri aşağıdaki unsurlardan biri olabilir:
· Dirseklerin kıyafetler ile temas ederek sürtünmesi. (Bu durum aynı zamanda kumaş alerjisi sorununa da neden olabilir.)
· Egzama, diyabet ve sedef hastalığına sahip olmak. (Bu durum, bahsi geçen hastalıkların erken uyarı işareti de olabilir.)
· Retinoidler ve diüretikler dahil olmak üzere bazı ilaçların kullanımı. (Bu ilaçlar akne, yaşlılık lekelerini azaltmak, yüksek tansiyon ve benzeri durumlar için reçete edilir.)
· Yeterli sıvı alınmaması.
· Hava şartlarının olumsuz olması. (Diz ve dirseklerde kuruluk; nem ve sıcaklık seviyesinin düşmesi halinde meydana gelir.)
· Banyo veya duşta çok sıcak su tercih edilmesi.
Kuru Dirsekler İçin Öneriler Nelerdir?
Diz ve dirseklerde kuruluk ve/veya kaşıntı şikayetiniz bulunuyorsa, sizin için aşağıda hazırladığımız rehberi inceleyebilirsiniz. Hazırsanız başlayalım:
· Uzun Süreli Sıcak Duş Almayın
Özellikle kış aylarında sıcak duş almak harika hissettirse de bu durum dirseklerdeki kuruluk için hiç de iyi değil. Dirseklerde kuruluk varsa ve bu kuruluğun daha da sertleşmesini istemiyorsanız, sıcak duşlarınızı beş dakikanın üzerine çıkarmamaya özen göstermelisiniz. Mümkünse ılık suda duş almayı tercih etmeniz bu durumda önem taşıyor. Böylece kurumuş dirseklerinizin su tutmasına yardımcı olarak, kuruluğun giderilmesini sağlayabilirsiniz.
· Boyalı ve Kokulu Ürünlerden Uzak Durun
Kozmetik ürünlerin birçoğu kuru dirseklere sebebiyet verir. Örneğin parfüm kullanıyorsanız, kuru olan dirseklerinize sıkmamaya özen göstermeniz gerekir. Ayrıca vücut losyonunuzu da kokusu ve boyasız olarak tercih etmeniz önem taşır. Çünkü parfüm ve vücut losyonlarının içerisinde yer alan alkol; kuru olan dirseklerin daha çok kurumasına ve sertleşmesine neden olur. Aynı zamanda kuru dirsek probleminiz var ise bronzlaştırıcı kremlerden de uzak durmanız gerekir. Bu tür ürünler cildi güzel gösteriyor olsa da dirseklerinizin daha çok kurumasına neden olur. Kullanımı uzun süre devam ettiğinde ise kararmalar oluşabilir.
· Cildinize Nazik Davranın
Kol ve dirsek kuruluğunda, cildin üzeri kabuk kabuk olabiliyor. Böylesi durumlarda dirseklerinizi kesinlikle tırnaklarınız ile koparmayı denememelisiniz. Bu sadece cildinizin daha çok tahriş olmasına ve iyileşme süresinin de uzamasına neden olur. Cildinize karşı nazik olmalısınız. Bu aşamada yapmanız gereken keten gibi sert hissiyat veren kumaşlardan uzak durmak. Sert kumaşlar yerine elyaf tabanlı, pamuk gibi ürünler kullanmanız gerekir.
Doğal liflerden oluşan yün kumaşlardan da uzak durmanızda fayda var. Bunun sebebi ise doğal liflerden oluşan yünlerin kuru dirsekleri tahriş edecek etkiye sahip olması.
Ayrıca spor yapıyorsanız, dirseklerinizi sert zeminlere sürtmemeye de özen göstermeniz gerekir. Özellikle yüzmeye gidiyorsanız, klor ile temizlenen havuzlara bir süreliğine ara vermeniz gerektiğini söyleyebiliriz. Klor sadece dirsekleri değil, cildinizi de kurutur. Klorlu sudan çıktıktan sonra iyi bir duş alarak, güçlü bir nemlendirici ile tüm vücudu nemlendirmeniz iyi olacaktır.
Kuru dirsekler fiziksel olarak kötü bir görünüm sergiliyor olabilir ama aynı zamanda sağlığınız açısından da dirseklerinizin doğal nemine kavuşması gerekiyor.
Eğer cilt bakım tüyolarına ihtiyaç duyuyorsanız konuyla ilgili 10 Cilt Bakım Tüyosu adlı makalemize göz atabilirsiniz.
· Hafif Temizleyiciler Kullanmaya Özen Gösterin
Sertleşerek kuruyan dirsekleriniz için; kullandığınız şampuandan banyo lifine kadar tüm temizlik ürünlerine dikkat etmeniz gerekir. Kuru ve sertleşmiş dirseklerinizi daha da kurutacak ürünler kullandığınızda iyileşme sürecini geciktirmiş olursunuz. Hassas ve kuru ciltler için özel olarak önerilen hijyen malzemelerini kullanmak; kuru dirseklerinizin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olacaktır. Örneğin duş esnasında kullandığınız banyo lifinin keçe olmamasına dikkat edebilirsiniz. Dirsek kuruluğunuz geçene kadar yumuşak dokulara sahip banyo liflerini tercih edebilirsiniz. Ayrıca dirseklerinizi daha da kurutacak olan sabun türlerinden de uzak durmanız gerekir.
· Evde Sıcaklığı Düşük Tutun
Dirseklerde kuruluk ve sertleşme durumuna yılın herhangi bir zamanında rastlanabilir. Daha çok kış aylarında rastlanılan bir durum olan dirsek kuruluğu için fazla sıcak olan ortamlarda bulunmamalısınız. Evinizde ısıyı yüksek tuttuğunuzda cildinize iyilik yapmış sayılmazsınız. Tam aksine bu durum cildin kurumasına ve sertleşmesine neden olur. Ev içerisinde sıcaklığı azaltamayacağınız durumlar var ise (örneğin bebeğiniz varsa), havayı nemlendiren aygıtlardan kullanabilirsiniz. Bu cihazların nem oranını %44 ya da %45 olarak ayarlayabilirsiniz ve bu sayede hem dirseklerinizi hem de cildinizi kurutmadan su kaybetmelerini engellemiş olursunuz.
· Beslenmenize Dikkat Edin
Eğer kuru dirsekleriniz varsa, beslenmenize de ayrı dikkat etmeniz gerekir. Kuru dirsekleri iyileştirecek başlıca destek elbette omega 3 yağ asitlerini ve C vitamini içeren besinlerden gelecektir. Cildi fiziksel faktörlere karşı korumaya yardımcı olan omega 3 yağ asitleri ve C vitaminleri; kuru dirseklerinizden kurtulmanızı sağlamanın yanı sıra sağlıklı beslenme düzeni oluşturmanızı da destekler. Kuru dirsek problemlerinden kurtulmak için pisi balığı, keten tohumu, somon balığı, sardalya ve aspir yağı tüketebilirsiniz.
· Doğru Bir Nemlendirici Edinin
Kuru ciltler için nemlendirici kullanmak elbette önemlidir. Fakat tüm nemlendiriciler hassaslaşmış olan kuru ciltler için uygun değildir. Peki, kurumuş dirsekler için doğru nemlendiriciyi nasıl bulabiliriz?
Kuru Dirsekler İçin Nemlendirici Seçimi Nasıl Yapılır?
Kuru ve sertleşmiş biçimdeki dirsekleriniz için kullanacağınız nemlendiricilerin aşağıdaki özelliklere sahip olması gerekir:
· İçeriğinde laktik asit bulunması. Bu özellik kuru dirseklerin pul pul dökülmesini sağlayarak cildinizi yeniler.
· Seramid ve hyaluronik asit içermesi. Bu özellik dirsek kuruluğuna birebir olarak bilinir.
· Lanolin ve vazelin gibi ürünleri nemlendirici olarak kullanabilirsiniz. Çünkü bu ürünler dirseklerin daha çok tutmasına yardımcı olur.
· Dimetikon ve gliserin içeren nemlendiriciler de kuru cildi nemlendirir.
· Ayrıca cildinize uygun yağlarla da dirseklerinizi nemlendirebilirsiniz.
· Yatmadan önce dirseklerinize vazelin ile masaj yaparak, uzun kollu ve pamuklu bir giysiyle maske etkisini artırabilirsiniz.
Kuru Ciltlere Nemlendirici Uygulaması Nasıl Yapılır?
Kuru dirsekleriniz için uygun nemlendiriciyi seçtiniz. Peki, bu nemlendiriciyi nasıl uygulayacaksınız? Hadi gelin birlikte bu soruyu yanıtlayalım:
· Kuru dirsekleriniz varsa duş aldıktan hemen sonra dirseklerinize nemlendirici uygulamalısınız. Çünkü su buharı, gözeneklerin açılmasını sağlar ve bu durumda nemlendirici kullanmak kuru ve sertleşmiş olan deriden daha hızlı kurtulmanıza yardımcı olur. Bu kural tüm vücudunuz için geçerlidir. Kuru bir cildiniz varsa duştan hemen sonra nemlendirici uygulayın ve cildinizi pamuklu bir giysiyle dinlendirin.
· Dirseğinize nemlendirici uyguladıktan hemen sonra yumuşak dokuya sahip bir kumaşı dirseğinize giydirin.
· Eğer cildinizi nemlendirmek için yağ kullanmayı düşünüyorsanız, bu işlemi de duşun hemen ardından uygulamanız gerekir.