Böcek sokmasına ne iyi gelir?
Böcek sokmaları, böceklerin kendilerini koruma mekanizmaları olsa da, sizin veya çocuklarınızın acı içinde kalması hoş bir durum değildir. Isırılan bölgedeki şişlik birkaç gün inmeyebilir ve kaşınabilir, fakat geçecektir. Böcek sokmasına ne iyi gelir? Böcek sokması durumunda kaşıntı varsa kaşıntı önleyici bir krem, ağrı varsa ağrıya karşı bir krem kullanılmalıdır fakat böcek sokması anında bölgeyi dezenfekte etmek en önemli noktadır. Böcek sokmasına karşı alabileceğiniz önlemler ve acıyı dindirme yöntemleri ipuçlarımızda!
Böcek sokmasına ne yapılır?
- Böcek sokmasına ne yapılır? Öncelikle sakin olun.
Eğer bir böcek tarafından sokulduysanız çevrenizdekilerden iğneyi çıkarmaları için yardım isteyin. Uzun bir tırnak, kredi kartı veya ona benzer başka bir şey iğneyi çıkarmanıza yardımcı olabilir.
Arılar, genellikle insanları soktuktan sonra, vücutlarının zehir pompalayan kısmını iğneleriyle birlikte vücudunuzda bırakır ve ölmek üzere uçarlar. Bu yüzden cımbız kullanmayın. Eşekarıları ise genelde iğnelerini bırakmazlar ama gene de kontrol etmelisiniz. Eğer böcek tarafından sokulan kişi bir çocuksa, çocuğu sakince cesaretlendirmeye çalışın, yatıştırın ve daha sonra iğneyi çıkarın.
- Cildin enfekte olan bölgesini temizleyin.
- Soğuk bir bez yardımıyla acıyı dindirin (Örneğin; soğuk suya sokulmuş bir bez kullanın.)
- Şişliği indirmek için cilde antihistaminik içeren bir krem sürün.
Bu aynı zamanda kaşıntıyı da azaltacaktır. Eğer mümkünse vücudun şiş bölgesini yukarıda tutun, bu yöntem de şişliğin azalmasına yardımcı olacaktır.
- Çocuklar yara olan bölgeleri konusunda uyarılmalıdırlar, yaralı olan bölgeler tahriş edilmemelidir.Yaralı bölge yeniden enfekte olabilir, özellikle siz çocuğunuzun yanında değilken çocuğunuzun elleri kirliyse dikkat etmesi gerekir.
Zehrin yayılmasını önlemek
Arı iğneleri, zehir içeren hazneler taşır ve eğer bu hazne iğne çıkarılmadan önce patlarsa, zehir deri altına nüfuz edebilir. Bu yüzden sakin davranın ve iğneyi tamamen temizlediğinizden emin olun. İğne parçalarını temizlerken elinizle bu parçaları sıkıştırmayın.
Böcek ısırması: Şişlik ve kızarıklığına ne iyi gelir?
Arı veya eşekarısı sokmalarına iyi geldiği düşünülen birçok ev yapımı yöntem mevcuttur. Arının soktuğu yeri sirkeyle ovalamak veya soda dökmek de bunlara dâhil. Bazı insanlarsa soğan veya çiğnenmiş tütünün işe yarayacağını söylerler.
Bunların hiçbiri tıbbi açıdan kanıtlanmış tedavi yöntemleri değildir, ayrıca her insanın farklı olduğunu da hesaba katmak gerekir. Bu yöntemleri özellikle çocuklara ve alerjik reaksiyon sebebiyle daha da kötü olabileceğini düşündüğünüz insanlara uygulamayın.
Bir iğneden fazlası
Eğer birden fazla aynı veya farklı bir böcek sokmasına maruz kaldıysanız cildinizde daha ciddi bir reaksiyon oluşabilir, çünkü bu durumda vücudunuza daha büyük miktarda zehir salgılanmaktadır.
Bu tür bir durum genelde yalnızca rahatsızlık hissinizi artırır fakat daha ciddi bir reaksiyon oluştuğu takdirde tıbbi yardım almanızda fayda var. Tehlikeli semptomlar için aşağıdakileri okuyun.
Daha ciddi bir böcek ısırığı durumunda
Çoğumuz için böcek sokmaları yalnızca geçici bir rahatsızlık hissi anlamına gelir ancak nadiren de olsa böcek sokmaları alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir. Eğer böcek sokmasına maruz kalan kişi aniden kendini iyi hissetmediğini söylüyorsa, derhal tıbbi yardım çağırın.
Böcek sokması sonrası tehlikeli semptomlar
Böcek sokması sonrası acilen tedavi gerektiren durumlar: Bulantı, kalp çarpıntısı, bayılacak gibi hissetmek, baş dönmesi, yutkunma güçlüğü veya yüzde ve dilde şişlik, nefes alırken hırıltı, ciltte kabarma veya cildin herhangi bir yerinde ya da sokmanın gerçekleştiği bölgede kaşıntı.
Öneri
Yılın ilk zamanlarında, eşekarıları diğer böcekleri avlamakla uğraşırlar ve genelde insanlar için tehlike yaratmazlar fakat temmuz ve ağustos aylarında, eşek arılarında şeker ihtiyacı ortaya çıkar.
Yılın bu zamanlarında, şeker içeren yiyecek ve içeceklere ilgileri artar. Eğer çocuklarınızın eşekarıları tarafından zarar görmesini istemiyorsanız onları şekerli içecekler, lolipop veya benzeri tatlı şeylerden uzak tutun.
Ekmeksiz diyetler sağlığa zararlı mı?
İlginizi Çekebilecek Yemek Tarifleri