Yılbaşı menüsü tarifleri
Yılbaşında ailemizi ve dostlarımızı evimizde ağırlamak, emek ve zaman gerektiren ama bununla birlikte büyük keyifle yapılacak bir aktivite. Uzun zamanın sofrada geçirildiği yılbaşı akşamında, menüyü oluşturmak en önemli ayaklardan biri. Sadece sofra ikramı değil, öncesindeki ve sonrasındaki atıştırmalıklarla da iyi organize edilmesi gereken bir süreç.
Hindisiz olmaz: Menüyü oluştururkenki en önemli kurtarıcımız ana yemeğin zaten belli olması; hindi. Bonfile gibi farklı et yemeklerinin de tercih edilmesi mümkün ama hindi fazlasıyla yılbaşına özel bir yemek. Bütün bir hindiyi haşlayıp fırınladıktan sonra soslar eşliğinde ikram edebileceğiniz gibi, parça hindi alıp farklı bir yılbaşı yemeği de oluşturabilirsiniz. Hindinin yanında iç pilav veya özel soslu bir makarna tercih edebilirsiniz. Haşlanıp sotelenmiş karnabahar, brokoli, Brüksel lahanası, havuçtan oluşan garnitürle de sunumunuzu zenginleştirebilirsiniz.
Meze, zeytinyağlı ve salata: Menüde şık ve yılbaşı sofrasına yakışır zenginlikte bir salataya mutlaka yer vermelisiniz. Çeşitli sebzelerin püre haline getirilmesiyle oluşturulacak sebze salataları; enginar kalbi gibi özel, yaprak sarma ve pilaki gibi kimsenin hayır diyemediği zeytinyağlılar; fava, humus, şakşuka gibi mezelerle menünüzü genişletebilirsiniz. Toplamda en az 4-5 çeşit bu tarz yemeğe yılbaşı menünüzde yer açmalısınız. Bunu yaparken de bu yemeklerin birbiriyle uyum içinde olmasına dikkat etmelisiniz.
Börek de mutlaka olmalı: En az 1 çeşit börek de menüdeki yerini almalı. Böreği hem yılbaşı sofrasında hem de sonrasındaki ikramlıklar içinde değerlendirebilirsiniz. Tepsi böreği yerine muska ve gül gibi parça olarak sunulabilecek börekler, ikram sırasında kolaylık sağlayacaktır.
Pasta ve tatlı: Yılbaşı menüsünde tatlı ve pasta seçimi de önemli. Bir yılbaşı pastasını veya özel bir turtayı mutlaka tercih etmelisiniz. Ayva veya kabak tatlısı gibi meyveli bir seçeneği de menüye eklemelisiniz.
İçecekler: Menüye eşlik edecek içecekleri de belirlemek gerekli. Su ve meşrubat dışında siz kullanın ya da kullanmayın içki ve özellikle de yılbaşının vazgeçilmezlerinden biri olan şampanya ikram edebilirsiniz. Yemeğin sonunda kahve ikramı yapmalısınız; kahvenin yanında likör, konyak ve çikolata da servis edebilirsiniz.
Çeşit çeşit atıştırmalıklar: Yılbaşı sofrası öncesi atıştırmalık olarak şık kanepeler sunabilirsiniz. Sofranızda, üzerine her konuğunuzun ismini yazdığınız küçük kurabiyelere yer verebilirsiniz. Gece boyunca kuruyemişler, dip soslarla birlikte cipsler, meyve tabakları, özel karışımlı patlamış mısırlarla konuklarınızı mutlu edebilirsiniz. Eğlenceli giden bir yılbaşı gecesinin sabahın ilk saatlerine kadar uzayabileceğini göz önünde bulundurarak baget ekmekleri ve sucuğu da mutfakta bulundurmayı ihmal etmemenizde fayda var.