Tulumba Tatlısı Nasıl Yapılır?


Ye İç Gez
24/02/2021
Tulumba, kızartılmış hamurun üzerine şerbet dökülerek hazırlanan aslında basit görünen ancak çokça püf noktası bulunan geleneksel bir Türk tatlısıdır.

Tulumba, TDK’nın tanımına göre;sıvıları kuyudan, alçak yerlerden çekmeye ya da yüksek yerlere çıkarmaya, basmaya yarayan araçtır.

Halk arasındaki yaygın inanışa göre tulumbanın, itfaiyecilerden geldiği hikayesi aslında biraz daha farklıdır çünkü esasen Osmanlı denizcileri Levend’lerden gelmektedir. Kulağa biraz garip gelebilir zira tulumba ocağı yeniçerilerden oluşan bir itfaiyeyken, denizcilikle ne alakası olabilir diye düşünebilirsiniz.

Fakat, itfaiyecilikten çok önce her teknede bir tulumba bulundurulurdu ve su püskürtmek yerine, su almaya başlayan gemilerde biriken suyu tahliye etmek için kullanılırdı.Tulumba tatlısına adını veren su tahliye pompası aslında, tatlının yapılışında harcı sıkmak için kullanılan torbaya benzediği için bu ismi almıştır.Öyle bir tatlı düşünün ki, Osmanlı Devleti sınırlarını aşmış ve Balkanlar, Kafkaslar ve Doğu ülkelerinin çoğunda sevilen bir lezzet halini almıştır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bombacık olarak bilinen tatlı, Yunanistan’da ise “Touloumpakia”adıyla satılıyor. Günümüzde Irak, İran ve Suriye’de de sıkça yapılıyor.Etimolojik kökeni, İtalyanca ve Almanca’da trompet ve pompa anlamına gelen “trompa”dan gelmektedir. Orta Doğu mutfağında, tulumbaya “Bamiyeh” adıyla rastlayabilir ve gül suyu ilave edilerek servis edildiğini görebilirsiniz.

 

TULUMBA TATLISI Tarifi

Malzemeler:

  • 2 su bardağı su
  • 2,5 su bardağı un
  • 3 yemek kaşığı irmik
  • 3 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • Ayçiçek yağı (kızartmak için)

Şerbeti için: 

  • 3 su bardağı şeker 
  • 3 su bardağı su 
  • 2 yemek kaşığı limon suyu

Yapılışı:

Öncelikle şerbeti hazırlayarak başlamalısınız. 3 su bardağı su ve 3 su bardağı şekeri bir tencereye alın ve kısık ateşte ara sıra karıştırarak kaynatın. Kaynamaya başlayınca kıvamı yoğunlaşana kadar ortalama yarım saat daha kaynatın ve ocaktan almadan limon suyunu ekleyip, 5 dakika daha kaynattıktan sonra, altını kapatın ve ılınmaya bırakın.

Şerbetin tamamen soğumasını beklemelisiniz veya mümkünse ılınınca buzdolabına alabilirsiniz. Şerbetin çok soğuk olması gerekiyor, bu nedenle şerbet olabildiğince soğuduktan sonra tulumba hamurunu hazırlayabilirsiniz.

Hamuru için tencereye; 2 su bardağı suyu, 1 yemek kaşığı tereyağını, 1 çay kaşığı toz şekeri, yarım çay kaşığı tuzu ekleyin ve kaynatın.

Unu eledikten sonra, kaynamış olan sıvı karışıma çabucak ekleyin. Dibinin tutmaması ve topaklanmaması için olabildiğince hızlı karıştırın ve harcı bu şekilde pişirin. Daha sonra soğuması için kenara alabilirsiniz.

Harcı biraz dinlendirdikten sonra, yumurtaları teker teker hamura kırın ve mikser ile iyice karıştırın. Her yumurtayı en az 2 dakika kadar hamura yedirin ve sonra diğer yumurtayı kırın. Yumurtaları yedirdikten sonra, limon suyu ve irmiği ekleyip, mikserle 5 dakika daha en hızlı kademesine alarak karıştırmalısınız.

Bu işlemlerin sonucunda hamur, parlak ve yapışkan olmalı ancak çok cıvık olmamalıdır. Harcınızı sıkma torbasına dökün ve büyük boy yıldız uç kullanın.

Kızartma yapacağınız tencereye yağınızı dökün ve tulumbaları soğuk yağa istediğiniz ölçüde sıkarken makasla kesebilirsiniz. Daha sonra ocağı açın ve orta ateşte pişirmeye başlayın.

Ara sıra karıştırarak koyu altın sarısı renk alana kadar kızartın. Sonrasında kevgir yardımıyla süzdürerek yağdan çıkartın ve zaman kaybetmeden soğuk şerbetin içine atın. 3-4 dakika şerbette beklemesi yeterli olacaktır.

Tulumba Tatlısının Püf Noktaları:

  • Şerbet kaynadıktan sonra tadını artırmak için, ocaktan almadan önce içine bir adet çubuk tarçın atabilirsiniz. 
  • Kızartma tenceresini geniş seçmelisiniz, bu şekilde daha çok tulumba yapabilirsiniz. 
  • Soğuk yağa sıkarak, içinin çiğ kalmasını engelleyebilirsiniz. Yüksek ateşte pişirmekten kaçının, bu şekilde içi pişmeyecektir. 
  • Şerbet olabildiğince yoğun kıvamlı ve çok soğuk olmalı; ılık olmamalıdır. Tulumba ne kadar yavaş pişerse o kadar çıtır ve lezzetli olacaktır. 
  • Tulumbaları şerbetin içine çok sıcakken attığınınız için, şerbet ılınacaktır. Bu nedenle, ikinci partinin kızarmalarını beklerken tekrar soğutmalısınız. Ayrıca şerbet kasesinin altına benmari usulü buzlu su yapıp, içinde bekletebilirsiniz. Bu şekilde soğuk kalmaya devam edecektir.

Afiyet olsun!