Reçel ve marmelat tarifi!


Ye İç Gez
24/02/2021
Yaz biterken şahane reçeller ve marmelatlar yapmanın tam zamanı! Hazırlama sırasında nelere dikkat edileceğini sizler için toparladık…

Çilek, kiraz, vişne, şeftali, kayısı, incir, karadut, ahududu, kırmızı erik... Yazın birbirinden lezzetli meyvelere doyuyoruz. Reçel ve marmelat yaparak yaz aylarının bu muhteşem lezzetlerini kışa taşımaya ise bayılıyoruz. Daha lezzetli reçel ve marmelat yapmak için birkaç ayrıntıya dikkat etmekte fayda var. 

Ama önce reçel ve marmelat arasındaki en temel farkı hatırlayalım: Reçelde meyveler bütün veya küçük parçalar halindedir, marmelat ise meyve püresi veya ezmesinden yapılır. 

Temel meyve ve şeker ölçüsünü de hatırlayalım: Reçel ve marmelat hazırlanırken meyvenin tatlılık oranına göre şeker katılır. Buna göre 1 kilo tatlı meyveye 1 kilo şeker, 1 kilo az tatlı meyveye 1,5 kilo şeker, 1 kilo ekşi meyveye ise 2 kilo şeker konulur. 

Yumuşak meyveler, pişme işlemi sırasında dağılır. Bunu önlemek için yumuşak meyveyle reçel yapılırken iki yöntem izlenir: Birinci yöntemde reçelin şurubu hazırlanır, yumuşak meyveler bundan sonra içine atılır, biraz pişirilip içine limon sıkılır, bir taşım kaynatılıp ocak kapatılır. İkinci yöntemse ise yumuşak meyveler üzerlerine toz şeker konularak 1 gece bekletilir, ertesi gün su ilave edilmeden kendi suyuyla pişirilir, limonu eklenip bir taşım kaynatılır. 

Sert meyvelerle reçel yaparken ise bu tür meyvelerin önce az miktarda suyla pişirilmesi gerekir. Hafifçe yumuşadıklarında şeker eklenir ve kaynatılır. Veya haşlanan meyveler kıvamlı şuruba katılır.

Reçelin kıvama geldiğini nasıl anlayacağız? Bunun için 1-2 damla reçel bir bardak suya damlatılır. Toplu duruyorsa reçel olmuştur, dağılıyorsa biraz daha pişirilmesi gereklidir. 

Marmelat yaparken de sert meyvelerin kabukları soyulur, çekirdekleri çıkarılıp doğranır. Üzerlerini örtecek kadar su eklenip yumuşayıncaya kadar pişirilir. Dilenirse 2-3 tane karanfil de eklenebilir. Sonrasında rondoyla ezilir. Yumuşak meyveler ise direkt rondodan geçirilir. Bu meyve püreleri şeker ilave edilerek pişirilir. Son olarak limon suyu konup bir taşım daha kaynatılır. 

ŞUNLARA DA DİKKAT EDİN: 

  • Meyvelerin seçimi önemlidir. Taze, lekesiz ve olgun meyveler kullanılır. Meyveler iyice yıkanır.
  • Meyveler kendi suyuyla değil de su ilavesiyle pişirilecekse meyvenin cinsine göre 2-3 bardak su katılır.
  • Çok küçük bir parça tereyağı ilave edilerek taşma önlenebilir.
  • Pişme sırasında oluşan köpükler ara ara alınabileceği gibi, pişme sonrasında süzgeç yardımıyla da süzülebilir.
  • Karıştırırken tahta kaşık kullanılır. Tencereyi hafifçe sallamak da yeterli olur.
  • Çok fazla kaynatılırsa rengi ve kıvamı koyulaşır, meyve kokusu kaybolur. Bu nedenle pişirme zamanı dikkatli ayarlanmalıdır.
  • Pişen reçel ve marmelatlar sıcakken, hava almaması için 1,5 cm boşluk bırakılarak kavanozlara yerleştirilir. Kullanılmamış kapaklarla kapatılıp ters çevrilir ve soğuması beklenir. Sonrasında da serin ve karanlık bir yerde muhafaza edilir. Kavanozlama işlemi için reçelin soğuması da tercih edilebilir.
Bu içeriğimize göz atın: https://www.kadinlarbilir.com/guzellik/cilt-ve-vucut/hassas-cilt-ile-yasama-kilavuzu

Tatlıdan sonra, temizliği Fairy'ye bırakın, yeni fosfatsız formül ile tanışın.