Ramazan Pidesi Tarifi
Ramazan Pidesi Tarifi
Ramazan ruhunu en güzel şekilde hissettiren, ruhumuzu ısıtan sıcacık pidenin yerini hiçbir şey tutamaz. Biz de evde kaldığımız bu süreçte Ramazan pidesi tarifiyle içinizi ısıtmak istedik.
Pide, genellikle yayvan ve yuvarlak buğday unu ekmeğidir. Yaklaşık 4.000 yıldır Orta Doğu ve Akdeniz mutfağının temelini oluşturur. Arkeoloji tarihçileri, pidenin muhtemelen Akdeniz'in batısında bulunan topluluklarda ortaya çıktığını düşünüyorlar. Kaynaklara göre bu bölgede çiftçiler bir çeşit pide ekmeği yapıyordu ve Sahra çölünü gezen tüccarlar ve Araplar tarafından bu pide ekmeğinin taşındığı biliniyordu.
Akdeniz’in güneyindeki ülkelerde de pide kendine önemli bir yer edinmiştir. Kalın, ince, lavaş gibi sarılabilir pide çeşitleri bu mutfakların temel besinidir. Akdeniz’in güneyinde pideler genellikle et ve sebze veya falafel ile doldurulup sandviç gibi yenir. Pide ayrıca humus ve babagannuş gibi her türlü klasik Ortadoğu yemeklerini alıp yemek için bir yancı olarak kullanılır. Bu yuvarlak ekmekler ayrıca protein, turşu ve sebze içeren bir pide dürüm yapmak için de kullanılır. Bu Filistinlinin favorisi “Shawarma” olarak adlandırılır ve kuzu, dana eti veya tavuk etiyle yenir.
Ramazan Pidesinin Önemi
Hiç bilmeyen birine Ramazan’ı tarif et deseler herhalde ilk önce sıcacık, çıtır çıtır ve eşi benzeri olmayan Ramazan pidesini anlatmakla başlar. Ramazan pidesinin tarihi Osmanlı topraklarında ise 15. ve 16. Yüzyıllara dayanıyor. O zamanlarda da tıpkı şimdi olduğu gibi, iftarı pidesiz açmamak için Osmanlı halkı uzun fırın kuyruklarında beklerdi. Pide de ekmek gibi mayalı hamurdan yapılırdı.
Tüm Anadolu topraklarında, hatta Asya’dan Hindistan’a kendine benzer isimlerle yer edinen pide, farklı çeşitleriyle sofralarımızı süsler. Anadolu’nun her bir köşesinde de yüzlerce yöresel tarifle karşımıza çıkar. Kayseri'de etli veya tahinli pide, Kastamonu'da kır pidesi, Karadeniz'in açık veya kapalı pideleri, Konya’da ıslanarak yenen etli ekmek, İzmir’in, Muğla’nın, Manisa’nın meşhur tazecik, incecik çıtır pideleri de önemli pide türleri arasında. Ramazan pidesi ilk nerede ve neden yapıldı bilinmiyor olsa da en önemli pidelerimizdendir ve Ramazan’ın sembolüdür. 500 yıllık gelenektir ve hem sahur da hem de iftarda sofraları şenlendirir.
Bayatlamış Ramazan Pidesi ile ne yapılır?
Bayatlayan pideleri sakın atmayın. Üzerine pırasa, kıyma, yumurta, peynir veya ıspanak ile iç hazırlayıp tekrar fırına verin ve afiyetle yiyin.
Ramazan pidesi kaç kaloridir?
Ramazan pidesi kalorisi aslında ekmekle hemen hemen aynıdır. Bir büyük Ramazan pidesinin kalorisi yaklaşık 700 civarındadır. Yüzde 80 oranında karbonhidrat, yüzde 6 oranında protein ve yüzde 14 oranında yağ içerir. Üzerinde susam da olduğundan, ekmeğe kıyasla daha fazla kalorisi vardır. Yüksek besleyiciliğe sahip Ramazan pidesi kalorisi yüksek de olsa, Ramazan ayında bizi hem tok tutar hem de Ramazan ruhunu yaşatır.
Ramazan pidesi yapımı
Evde kal sürecine kadar Ramazan’da pide yapımı evlerde çok sıklıkla tercih edilmiyordu. Çünkü Ramazan’da hem iftar öncesi hem de sahur öncesi fırıncılar yoğun bir şekilde çalışır ve bolca leziz, sıcacık pideler yaparlar. Fakat hem ekmek yapımı hem de pide yapımı bu süreçte önem kazanınca biz de sizin için aşağıdaki Ramazan pidesi yapımı tarifi paylaştık.
Ekmekle arasındaki fark, pide hamurunun daha cıvık ve ele yapışan türden olmasıdır. O sebeple aşağıdaki tarifi denediğinizde şaşırmayın, hamurunuz ekmek hamuruna göre daha sulu olacaktır.
Ramazan pidesi fiyatı
Ramazan pidesi kaç TL? İstanbul'da Ramazan ayında 365 gramlık Ramazan pidesinin fiyatı 4 TL olarak belirlenirken İBB'ye bağlı Halk Ekmek aynı gramajdaki pide 1.5 TL'den satışa sunuluyor.
Kolay Ramazan Pidesi Tarifi
Ramazan Pidesi Yapımı için Malzemeler
4 su un
1 paket hazır kuru maya
1 1/3 su bardağı ılık su
1/2 su bardağı ılık süt
1 yemek kaşığı yumuşak tereyağı veya margarin
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
1 adet oda sıcaklığında yumurta sarısı
1/2 su bardağı sade oda sıcaklığında yoğurt
1 yemek kaşığı susam
1 yemek kaşığı çörek otu
Ramazan Pidesi Yapımı
Unu büyük bir karıştırma kabına koyun. Kuru mayayı boşaltın ve elinizle ikisini karıştırın.
Ilık suyu ekleyin ve hafifçe bir çatal yardımıyla karıştırın. Sonra sütü ekleyin ve aynısını tekrar edin.
Yumuşatılmış tereyağını veya margarini ve zeytinyağı da ekleyerek karıştırın. Son olarak, şekeri ve tuzu ekleyin.
Şimdi hamuru yoğurma zamanı. Bir yoğurma mikseri ile eğer yoksa elle yoğurun. Bir mikser kullanıyorsanız, hamur yoğurma kancasını kullanarak hamuru yaklaşık 10 dakika işleyin. Elle yoğurmayı seçerseniz, hamuru kabın içinde 15 dakika yoğurun.
Hamuru önceden un serptiğiniz bir yüzeye koyun ve yaklaşık beş dakika daha yoğurun. Hamur çok yumuşak olmalıdır. Çok sert ise, yumuşayana kadar bir çorba kaşığı zeytinyağı daha ekleyip yoğurun.
Hamuru sıcak bir yere aktarın. Nemli bir bezle örtün ve yaklaşık iki saat yükselmesini bekleyin.
İki saat sonra hamurun boyutu yaklaşık iki katı olmalıdır. Bezi kaldırın ve tekrar un serptiğiniz bir yüzeye bırakın. Bir hamur kesici veya keskin bir bıçak yardımı ile hamuru iki parçaya bölün.
Parmaklarınızı kullanarak pide somunlarınızı şekillendirin. Her somunu düz ve oval veya yuvarlak, yaklaşık 1-2 cm kalınlığında yapın. İki somunu da un serpilmiş fırın tepsisine veya yağlı kağıda yerleştirin.
Un içine batırılmış keskin bir bıçak kullanarak, önce somunun etrafına bir daire çizin. Daha sonra, dairenin içinde, bir elmas deseni yapmak için zıt yönlerde çapraz kesimler yapın. Aynısını diğer somun için de yapın. Yavaş yavaş pidemiz şekilleniyor.
Bir kasede yoğurt ve yumurta sarısını birlikte çırpın. Bir pasta fırçası kullanarak, somunların üstünü yoğurt-yumurta karışımı ile bolca kaplayın.
Susam ve çörek otu tohumlarını üst kısımlara eşit olarak serpin.
Fırının altına suyla doldurduğunuz yassı bir fırın kabı yerleştirin. Bu pidenizin kurumasını engelleyecektir.
Önceden 225° C derecede ısıtılmış bir fırında, yaklaşık 30 dakika boyunca altın rengi kahverengi oluncaya kadar yassı su kabı ile birlikte pişirin.
Pide fırından çıktığında sıcak olarak servis yapın.
Ramazan pidesi yapımı püf noktaları:
Fırıncılar, pidenin parlak olması için yumurta kullanılmadığı zaman pidenin üzerine pişirme arasında “şifa” adını verdikleri bir karışım sürerler. Eğer yumurta kullanmak istemiyorsanız, üzeri için siz de şifa kullanabilirsiniz. Şifa basitçe, un ve kaynar sudan oluşan bir bulamaçtır. Fırından aldığımız Ramazan pidesi yapımında kullanıldığı için, pidenin üzerinde unlu bir katman görürüz. Bu pideyi hem parlatır hem de daha çıtır çıtır olmasını sağlar.
Ramazan pidesi yapımında dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da, hamuru yoğururken fazla ısıtmamaktır. Bu sebeple yoğurma işleminin gereğinden uzun olmaması ve çok sıcak bir ortamda yoğurtmaktan kaçınılması gerekir.
Daha lezzetli ve çıtır çıtır Ramazan pidesi yapımı için fırın taşı kullanın. Fırın taşınız yoksa, geniş bir çömlek kabının arka yüzeyini de fırın taşı olarak kullanabilirsiniz.
Ramazan pidesi tarifinde de bahsettiğimiz fırına su kabı koyma işlemi çok önemlidir. Bu işlem pidenin çıtır çıtır olmasını sağlarken, kurumasını engeller ve fırın içindeki ısının kontrol edilmesini sağlar.
Afiyet olsun!