Ramazan güllaçsız olmaz!


Ye İç Gez
5/04/2022

Ramazan güllaçsız olmaz!

Güllaç; pide, zeytin ve hurmayla birlikte asıl olarak Ramazan ayında arz-ı endam eden, bu özel ayı daha da özel kılan unsurlardan biridir. Tam 500 yıllık tarihi bir geçmişe sahip bu tatlı.

Ramazan güllacı günümüzde nasıl yapılır?

Mısır nişastası, un ve suyla yapılan hamurun özel tavalara dökülüp pişirilmesi ve kurutulmasıyla elde edilen güllaç, Ramazan ayına çok uygun bir tatlı çünkü hem kolay hazmediliyor hem de son derece hafif. Üstelik protein, B ve E vitamini içermesi nedeniyle Ramazan ayında yorulan vücudu da güçlendiriyor.

RAMAZAN DIŞINDA GÜLLAÇ NEREDE BULUNUR?

Ramazan dışında güllaç nerede bulur? Artık sayıları azalsa da, en iyi güllaç, yufka ve türevlerini mahallelerimizdeki yufkacılardan satın alabiliriz. Büyük marketlere kıyasla güllacın da yufkanın da en iyisi buralarda bulunur. Bunun dışında da hazır tatlıcılar da yıl boyunca Ramazan tatlısı güllacı satarlar.

RAMAZAN GÜLLACI NASIL YAPILIR?

Güllaç, yapımı son derece basit bir tatlı. Uygun miktarla sütle şeker kaynatılıyor ve güllaç yaprakları bu karışımla bol bol ıslatılıyor. Yaprakların aralarına tercihe göre dövülmüş ceviz, badem, fındık ve fıstık dökülüyor. Üzerine bir miktar gülsuyu serpiliyor. Güllacı, nar suyuyla tatlandırmak da mümkün. Soğuduktan sonra da üzeri nar taneleriyle, kirazlarla, vişnelerle veya meyve şekerlemeleriyle süsleniyor.

Güllaçtan farklı lezzetler de yaratılabiliyor. Örneğin güllaç yapraklarının yarısını sütlü ve şekerli karışımla ıslatın, üstüne sakızlı muhallebi yayın, kalan yaprakları serin; bu şekilde harika bir sakız muhallebili güllaç elde edin. Veya sütlü ve şekerli karışıma Hindistan cevizi sütü ilave edin, güllaç yapraklarının aralarına ise mevsim meyveleri yerleştirin ve meyveli bir güllaç yaratın.

Güllaçtan börekler de yapabilirsiniz: Bunun için güllaç yapraklarını süt veya suyla ıslatıp aralarına dövülmüş ceviz veya fındık koyup sigara böreği gibi sarın. Ardından çırpılmış yumurtaya bulayıp kızgın yağda kızartın (Sıcak börekleri soğuk şerbete batırarak farklı bir tatlıya da ulaşabilirsiniz.)  Ya da yaprakların arasına meyve veya kuru yemiş yerine peynir döşeyerek tepsi böreği gibi de konumlandırabilirsiniz güllacı.

Güllacın ayrıca yumurtaya banıp kızartılarak yapılan bir tatlısı da Osmanlı saray kayıtlarında görünüyor. Günümüzde de tercih edilen bir yöntem olmakla birlikte, daha kalorili olduğu için Ramazan güllacı olarak bildiğimiz tarif daha uygun. Kızartmak isterseniz aşağıdaki adımları uygularken Ramazan güllacını yayvan kaba yaymak yerine rulo halinde sarın ve yumurta sarısına banarak kızartın.

 

(RAMAZAN GÜLLAÇ 300 GR)

RAMAZAN GÜLLACI TARİFİ

300 gr güllaç yufkası

2 litre süt

3-3,5 bardak toz şeker

1 paket şekerli vanilin

200 g dövülmüş ceviz

¼ çay bardağı gül suyu

Üzerini süslemek için nar veya kırmızı kiraz şekerlemesi

 

RAMAZAN KEYFİ GÜLLAÇ YAPIMI

Ramazan Güllacı nasıl yapılır?

2 litre sütü 3 bardak şeker ile kaynatın. Kaynarken tadına da bakın ki arzu ettiği lezzette olup olmamasına göre şeker ilave edebilirsiniz. Daha sonra, şekerin iyice erimesi ile birlikte şekerli vanilini de ilave edip bir taşım daha kaynatın. Sütün kaymak oluşturmaması için sık sık karıştırın.

Daha sonra ise sütü soğumaya bırakıyoruz. Nasıl bebeklerimize süt verirken bilek içi ile test ederiz, aynı yöntemi burada da kullanabilirsiniz. Çünkü sütün kesinlikte güllaç hamurunu yakmaması gerekiyor. Eğer çok sıcak olursa, güllaç yaprakları yapışır ve hamura dönüşür.

İyice ılındığından emin olduktan sonra, güllaç yapraklarını tek tek geniş ama çok da derin olmayan bir kap içerine yerleştirirken, kepçe yardımı ile birer birer ıstıyoruz. Burada sütü boca etmemek ve azar azar dökmek çok önemli. Ola ki kenarlardan güllaç yapraklarınız artarsa keserek orta kısımlarda kullanmak üzere kenara ayırabilirsiniz.

Ramazan Güllaç 300 gramın yarısına gelince, cevizleri içine dizmeye başlayabilirsiniz. Cevizleri eşit dağıtmanız da çok önemli. Her bir güllaç porsiyonuna eşit miktarda ceviz gelmesi, yiyen kişi için daha büyük bir keyiftir.

Cevizleri de yaydıktan sonra artık diğer yaprakları üst üste dizerek, daha önce yaptığınız azar azar kepçe yardımıyla ıslatma işlemine devam edebilirsiniz. Tüm ıslatma işlemi bittikten ve ramazan güllaç 300 gramın tamamını kullandıktan sonra, üzerini örtmeden bir kenarda oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Oda sıcaklığına geldikten sonra üzerini nar veya kiraz meyvesi şekeri ile süsleyip, buzdolabına alabilirsiniz. Buzdolabında yaklaşık 2-3 saat bekledikten sonra üzerine arzuya göre gülsuyu ilave edebilir ve o şekilde servis edebilirsiniz. Ayrıca gülsuyunu ılınmış sütün içerisine de koyabilirsiniz. Ama daha sonra eklemek, güllacı kimi insan gülsuyu ile kimi gülsuyu olmadan sevdiği için daha alternatif bir yöntem olarak aklınızın bir köşesinde dursun.

 

SATIN ALIRKEN VE HAZIRLARKEN NELERE DİKKAT EDELİM?

Güllaç yapraklarının beyaz, ince ve parlak olması lazım, ayrıca yapraklar kolay kırılmalı.

Hava alan, gölgeli ve rutubetsiz bir yerde saklanmalı.

Güllacı yaptıktan sonra hemen tüketmek gerekiyor.

Güllaç yaparken yaprakların ağırlığı da iyi ayarlanmalı, çünkü yapraklar fazla olursa güllaç lapa oluyor, az olursa da kırılıyor.

Sütün bol kullanılması lazım. Çünkü süt güllaç yapraklarının havayla temasını kesiyor ve daha lezzetli olmasını sağlıyor.

 

RAMAZAN GÜLLAÇ KALORİSİ

Kaynaklar Ramazan güllacı 300 g için 390 kalori bulunduğunu gösteriyor. 4 kişilik olarak Ramazan güllacı 300 g kişi başına yaklaşık 100 kalorilik bir öğün sunuyor. Bu kalorinin %60’ını karbonhidrat oluşturuyor. Bu karbonhidrat ramazan güllacının yapraklarındaki nişasta ve undan; ve sütteki şekerden geliyor. Protein açısından çok zengin olmasa da %10 kadar bir protein sunuyor. Yağ açısından da zengin bir besin ramazan güllacı. %30 oranında yağ içeren Ramazan güllacını her tatlıda olduğu gibi dozunda tüketmekte fayda var.

Hayırlı Ramazanlar ve afiyet olsun!

 

Fairy ile Mutlumutfaklar, pırıl pırıl tabaklar. Tatlı tabaklarınızı sudan geçirme dönemine son.