Kış Çayı Tarifi


Ye İç Gez
25/03/2021


Kış mevsimi deyince insanın aklına hemen yılbaşı ve kar geliyor. Sonbaharla birlikte soğumaya başlayan hava, kış gelince buza kesiyor. Üşümek ve soğuk algınlığı, bazı insanların korkulu rüyası olmaya başlıyor. Özellikle kışın üşümemek için içilebilecek, hem insanın içini ısıtan hem de vücut direncini kuvvetlendiren kış çayı, herkesin evinde hazırlayabileceği muhteşem bir enerji ve vitamin deposu!

Kış Çayı Nedir?               

Hem kışın soğuğuyla mücadele etmek hem de hasta olmaktan korunmak için tüketebileceğiniz kış çayı, aslında özellikle mevsim meyveleri ve bitkileri içermelidir. Ama çeşitli eklemeler yapıp, yaratıcılığınızı konuşturabilir ve farklı tarifler elde edebilirsiniz. Kış çayı genellikle zencefil, kuşburnu ve tarçın içerir ancak siz mevsimi olduğu için portakal ve elma da ekleyebilirsiniz. Bu klasik tarifi, bal ve limonla tatlandırıp tüketebilirsiniz.

Kış Çayının Faydaları Nelerdir?

Kış çayı, savunma mekanizması gibi etki eden birkaç temel bitki ve meyve ile yapıldığı için çok faydalı bir içecektir. Hepsinin tek tek faydalarını öğrendiğinizde, kış çayının da neden şifa kaynağını olduğunu öğrenmiş olacaksınız.

Zencefil

Gingerol denilen, antioksidan ve antienflamatuar etkisi olan güçlü bir bileşen içerir. Mideyi rahatlatır, bulantıyı azaltır ve sindirime yardımcı olur. Kronik hazımsızlığı hafifletir. Kas ağrılarını ve yorgunluğu geçirebilir. Antienflamatuar etkisi sebebiyle kireçlenme, kanser, kolesterol ve kalp hastalıkları ile mücadele edebilir. Beyin fonksiyonlarını güçlendirir ve Alzheimer hastalığına karşı koruma sağlayabilir.

Ancak kışın tüketilmesini gerektiren en vurucu özelliği, enfeksiyonla mücadele yeteneğidir. Gingerol içeriği sayesinde, birçok farklı bakteri türünün büyümesini engelleyebilir. Özellikle diş eti iltihaplarına ve ağız içi yaralarına iyi gelir. Kış aylarının korkulu belası solunum yolları enfeksiyonunun baş düşmanlarından biridir. Bu nedenle her şekilde tüketebilirsiniz.

Tarçın

Tam bir antioksidan deposudur. Antioksidanlar, vücudu serbest radikallerin verebileceği zarardan korur. Son yıllarda yapılan bazı çalışmalara bakarak tarçının, sarımsak ve kekik kadar etkili bir süper besin olduğunu söyleyebiliriz. İltihaplanma (enflamasyon), bütün hastalıkların sebebidir. Tarçındaki bileşenler, kronik sağlık sorunlarının üstesinden gelmenize yardımcı olur ve vücudun enfeksiyonla savaşmasını destekler.

Bunların yanı sıra kolesterol, insülin hormonu ve diyabet gibi sağlık sorunlarına da iyi gelir. Özellikle şeker hastalarının kullanması tavsiye edilir. Kış çayınızın içine bir adet çubuk tarçın ekleyerek, bakterilere karşı koruma kalkanı oluşturabilir ve mantar enfeksiyonlarından korunabilirsiniz. 

Kuşburnu

En az bilinen C vitamini kaynaklarındandır. Son yıllardaki araştırmalar gösterdi ki, içerisinde tüm narenciye çeşitlerinde olduğundan daha fazla C vitamini barındırmaktadır. Bu etkisinden taze tüketerek faydalanabilirsiniz ancak kurutulmuş kuşburnunu hazırladığınız kış çayınıza ekleyerek, hasta olma ihtimalinizi de azaltabilirsiniz.

Vücuda polifenol, A vitamini, C vitamini ve E vitamini desteği sağlar. İçerisindeki lenfositler, vücudunuzu enfeksiyonlara karşı koruyan beyaz kan hücresi üretimini teşvik eder. Böylece bağışıklığı güçlendirir. Ayrıca C vitamininin, yaşlanma etkilerini ve kırışıkları azalttığı da biliniyor. Kış çayı içerek genç ve zinde görünmeyi kim istemez değil mi?

Portakal

Folik asit, potasyum ve tiamin içerir. Ancak daha da önemlisi, bir büyük portakal tüketince günlük C vitamini ihtiyacınızın tamamını karşılamış olursunuz. Önemli bir antioksidan kaynağıdır. Kalp sağlığını destekler ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücudun kolesterol dengesini düzenleme yeteneğine de sahiptir. Çayınızın içine birkaç dilim taze portakal atabilirsiniz.

Elma

Elma ve tarçın ayrılmaz ikilidir. İçinde tarçın olan bir çayı, elmasız düşünemezdik değil mi? Ancak kış çayının içinde bulunma sebebi, elbette sadece tadı değil. Elmada bulunan B6 vitamini; Alzheimer riskini azaltır, kansızlığı önler, regl ağrısını hafifletir ve vücuttaki genel iltihaplanmayla mücadele eder.

Ayrıca elmanın kabuğunda bulunan kuersetin bileşeni, bağışıklık sistemini güçlendirerek, hastalık riskini azaltır. Bu nedenle, iyice yıkayıp soyduğunuz elmanın kabuklarını atmayıp, hazırlayacağınız bitki çaylarına atabilirsiniz.

 

Kış Çayı Zayıflatır mı?

Hiçbir besinin kendi başına zayıflatma becerisi yoktur. Beslenme düzeninde çeşitlilik, gündelik hayatta önceliğiniz olmalıdır. Her sebze ve meyveyi aşırıya kaçmadan tüketmeli ve dengeli beslenmelisiniz. Genel anlamda bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve dengeli beslenmek, sindirim sisteminizi iyileştirebilir ve sağlıklı kilonuzu korumanıza yardımcı olabilir. Kış çayı zayıflatmaz ama sindirimi kolaylaştırıp, midenizi yatıştırabilir.

Aşağıda klasik kış çayı tarifini bulabilirsiniz:


Kış Çayı Tarifi (2 Kişilik)

  • 1 adet çubuk tarçın
  • 1 adet elma
  • 1 çorba kaşığı kuşburnu
  • 1 dilim taze kök zencefil
  • 1-2 dilim taze portakal
  • İsteğe göre limon ve bal
  • 1.5 litre su

 

Yapılışı:

Öncelikle süzgeçli bir demliğin içine; 1 adet çubuk tarçın, 1 adet elmanın soyduğunuz kabukları, 1 çorba kaşığı kuşburnu koyun. Kök zencefilin kullanacağınız kadarını kesin ve kabuğunu soyun veya soymayacaksanız iyice yıkayın. Onu da ekledikten sonra, 1 adet portakalı soyup 2 dilimini demliğin içine atın. Başka bir tarafta kaynattığınız suyu malzemelerinizin üzerine dökün ve demliğin kapağını kapatın.

Bu şekilde meyvelerin ve bitkilerin öz yağları da demlikte kalacak ve faydası artacaktır. Hazırladığınız karışımı hiçbir şekilde, tekrardan ısıtmayın veya kaynatmayın. Ilınınca, bekletmeden tüketebilirsiniz. Arzu ederseniz, tatlandırmak için bal ve limon ekleyebilirsiniz.

Çayın içindeki herhangi bir besin maddesine alerjiniz varsa tüketmemelisiniz. Günde 3 bardaktan fazla tüketmeniz önerilmez.

Afiyet olsun!

Tüm yemek tarifleri için tıklayın!