Kestane Nasıl Yapılır?


Ye İç Gez
2/01/2020
Kestane Nasıl Yapılır?

Kestane Nedir?

Kestane kabuklu bir yemiştir ve ağaçta yetişir. İlginçtir ki anavatanı Anadolu’dur. Tabii Türklerden daha önce Yunanlılar besleyici bir yemişi olan kestane ağacını keşfetmişlerdir. 3000 yıl önce Akdeniz bölgesinde kestaneyi tanıtmış ve yetiştirmişler. Daha sonra Roma İmparatorluğu’na ve oradan da Avrupa’ya yayılmış. Adının kestane olması da büyük ihtimalle Roma İmparatorluğu’nda bir kasaba olan Castanea’dan gelmekte…

Kestane Türleri Nelerdir?

Kestane türleri çeşitlilik göstermekle birlikte Türkiye’nin dört bir yanında sıkça bulunan türü Avrupa Kestanesidir (Castanea Sativa). At kestanesi ise aynı familyadan başka bir türdür ve zehirlidir.

At kestanesi yenir mi?

At kestanesi zehirli olduğu için yenmez. Genellikle krem yapımında kullanılır. Cilt için faydaları olduğu düşünülür.

At kestanesi ve normal kestane arasındaki fark nedir?

At kestanesi ile normal kestane ağacını kabukları üzerindeki dikenlere bakarak ayırt edebilirsiniz. Kestane ağacında kabukları saran dikenler çok daha ince ve uzundur. Adeta küçük bir kirpiye benzer. At kestanesinde ise araları daha ayrık olan dikenler kalıncadır, ele batmaz.

Kestanenin diğer kuruyemişlerden farkı nedir?

Kestaneyi diğer tüm yemişlerden ayıran bir içeriği vardır. Kestaneler taze iken yaklaşık yarısı sudan ibarettir. Bu da kestaneleri çabuk bozulmaya maruz bırakır. Yine diğer yemişlere oranla yağ oranı çok düşüktür ve nişasta bakımından zengin olmasına rağmen diğer kabuklu yemişlerden daha az kalorisi vardır.

Kestane kalorisi ve kestane besin değeri:

100 gram kestane kalorisi 131 kcaldır. A, C ve B6 vitaminleri  kalsiyum, magnezyum açısından zengindir. Protein oranı 100 gramda 2 gramdır. İçeriğindeki nişasta sayesinde 100 gramda 28 gram karbonhidrat bulunur. Kestane kalorisi diğer yemişlere göre çok daha azdır.

Kestane faydaları nelerdir?

Kestanenin faydaları saymakla bitmez. Kestane kolesterol seviyelerini düşürür ve kan şekerini dengeler. Ayrıca kabızlık riskini azaltır. Kestanedeki B vitamini sağlıklı cildi teşvik eder, kırmızı kan hücreleri üretir ve beyin fonksiyonları için önemlidir.

Kestane, yüksek enerji için gerekli olan miktarda karbonhidrat içerir. Sinir sisteminin iyi çalışmasını destekler. Bakır içeriği ile kemik yapısını destekler ve bağışıklığı arttırır. Hastalıkların gelişiminin önüne geçer. Serbest radikaller ile savaşan ve kanser riskini azaltan manganez de kestanede bulunur. Manganez yaşlanmayı da geciktiren bir elementtir ve aynı zamanda kanın pıhtılaşmasını önler.

Kimler kestane yememeli?

Yüksek karbonhidrat içeriği sebebi ile şeker hastalarının kestane tüketimi konusunda doktorlarına danışmaları gerekir.

Kestane pişmeye nasıl hazırlanır?

Yenilebilir çekirdeğini elde etmek için önce dış kabuğu ve içindeki ince ve acı zarı ortadan kaldırmak gerekir. Bunun kolayca yapılabilmesi kestanenin tazeliğine bağlıdır ama temel yöntem kestanelerin üzerini, enine doğru bıçak yardımım ile çizdikten sonra soğuk suda 30-40 dakika bekleterek, kestanelerin şişmesini ve kabuk ve zarın kestaneden ayrışmasının kolaylaşmasını sağlamaktır.

Kestane çiğ olarak yenir mi?

Evet, kestaneleri soyduktan sonra çiğ olarak da tüketebilirsiniz.

Kestane yapımı ve kestane pişirme yöntemleri

Fırında kestane ya da nam-ı diğer kestane kebap:

Kestanelerinizi enine bıçak yardımıyla çizin. Çizdikten sonra soğuk suda 30-40 dakika bekletip, suyunu süzün. Fırın tepsisine birbirine değmeyecek şekilde yerleştirdikten sonra biraz daha yumuşak olması için yarım çay bardağı ile bir çay bardağı arası suyu tepsiye ilave edin. 180-200 derece fırında kızarana ve üzerine çizdiğiniz kesikler açılana kadar pişirin.

Tavada kestane/Kestane tava

Kestanelerinizi enine bıçak yardımıyla çizin. Çizdikten sonra soğuk suda 30-40 dakika bekletip, suyunu süzün. Kestaneleri tavaya aralarında boşluk kalacak şekilde yerleştirdikten sonra, yarım çay bardağı su ilave edin (bu şekilde daha yumuşak oluyor). Altını iyice kısarak kapağı kapalı bir şekilde içleri yumuşayana kadar ocakta bırakın.

Kestane haşlama/Haşlanmış kestane

Kestanelerinizi enine bıçak yardımıyla çizin. Çizdikten sonra soğuk suda 30-40 dakika bekletip, suyunu süzün. Kaynar suyun içine attığınız kestaneleri yumuşayana kadar kaynatın.

Kestaneyi soyarak pişirme

Bazı kişiler kestaneyi önceden soyup sonradan da pişirebiliyor. Daha zahmetli gibi görünse de yemesi daha kolay olabiliyor. Dilerseniz suda beklettikten sonra kestaneleri kabuğundan ayırıp yukarıdaki yöntemleri deneyebilir ya da mikro dalgada pişirebilirsiniz.

Ayrıca kestane unu ile tatlı, çörek veya ekmek yapmak isterseniz, kestanelerinizi soyduktan sonra iyice inceltene kadar öğütücüden geçirip kullanabilirsiniz.

Kestane şekeri nasıl yapılır?

Yarım kilo kestaneyi 10 dakika haşladıktan sonra kabuklarından ayırın. Bir kenarda 2 bardak şekerle bir bardak suyu kaynatın. Şerbet kıvamını alınca reçelde olduğu gibi limon damlatın ki kıvamı koyulaşsın. Daha sonra içine haşlayıp ayıkladığınız kestaneleri de atın; 15-20 dakika daha kestaneleri şerbet ile birlikte kaynattıktan sonra soğumaya bırakın.

BONUS: Kestane çorbası yapımı

1 adet havuç, 3-4 adet kereviz sapı ve bir adet soğanı yağda 8-10 dakika boyunca kavurun. Üzerine arzuya göre sebze ya da et veya tavuk suyu ekleyin. Kaynadıktan sonra defne yaprağı, tuz, karabiber, maydanoz, 2-3 karanfil ve fırında 10 dakika kavrulan kestaneleri kabuksuz olarak çorba karışımına ekleyip yarım saat daha kaynatın. En son defne yapraklarını içinden çıkararak püre haline getirin. Dilerseniz krema, un ya da süt ile terbiye edebilirsiniz.

Kestane unu ile glütensiz ekmek yapabilirsiniz, çölyak hastaları için uygundur.

Kış aylarının vazgeçilmesi ve harika bir Türk geleneği olan kestaneyi bolca tüketin.

Afiyet olsun.