Kavurma yapmanın 5 püf noktası
Kavurma yapmanın 5 püf noktası
Kurban Bayramı denilince akla gelen ilk şeylerden biri kavurmadır. Malzemesi az, yapımı kolaydır; maharet ise pişirilmesindedir. Kavurma yapmanın püf noktalarını sizin için yazımızda bir araya getirdik. Sadece kavurma için değil, et nasıl kavrulur sorusuna da cevap bulabileceğiniz ipuçları için okumaya devam edin.
Kavurma, en basit haliyle kuşbaşı doğranmış et, tuz ve karabiberle hazırlanan bir yemektir. Hem sıcak hem de soğuk olarak tüketilebilir. Kurban Bayramı'nın vazgeçilmezi olan bu yemeği yapmak kolaydır, tabii bazı püf noktalarına dikkat etmek koşuluyla. Kavurma yapmanın püf noktaları yazımızda.
Kavurmalık et nasıl olmalı?
- Kavurma, koyun ve kuzu etinin but ve kol kısmından, dana etinin ise sırt ve kol-kürek kısmından hazırlanır. Çıkarılan etler kuşbaşı olarak doğranır.
- Etin çok iyi yıkanması, sonrasında ise iyice süzdürülmesi gerekir.
- Kavurma eti, kendi yağında kavrulur. Bunun için etin yağlı kısımları kesilmeli ve tencereye konularak eritilmelidir. Yağlar eridikten sonra geride kalan kıkırdak kısımlar, tencereden alınmalıdır. Doğranmış et, eriyen ve kıkırdakları alınan bu yağın içinde kavrulmalıdır.
- Kavurma yüksek ateşte yapılır çünkü kısık ateş etin sulanmasına neden olur. Ocak ancak etlerin rengi iyice döndükten sonra kısılır. Pişirme işlemi tencerenin kapağı kapalı olarak etler iyice yumuşayıncaya kadar devam ettirilir. Kuzu ve koyun eti yumuşaktır ve daha kolay pişer. Kavurma dana etinden yapılıyorsa pişirme sırasında çok az su ilave edilebilir.
- Tuz ve karabiber, etler iyice piştikten sonra katılır. Tercihe göre kekik, kimyon, kırmızı pul biber, defne yaprağı ve sarımsak da kavurmaya ilave edilebilir.
Türkiye'nin tüm yörelerinde çok sevilen kavurmanın soğan, domates ve sivri biber ilave edilerek yapılan çoban kavurma ve saç kavurma gibi çeşitleri de vardır. Sizinle kavurma yapmanın püf noktalarını paylaştık. Diğer tariflerimize de göz atın.
Yumurtalı Kavurma Tarifi