Fairy ve Refika Birgül ile Nevşehir Gezisi



Fairy’nin “7 Bölge 7 Köfte 7 Yağ” Projesi ile Nevşehir’deyiz. Kapadokya Bölgesi’nde yer alan Nevşehir’den ne yenir, ne içilir, misket köfte nedir, nerelerde gezilir hepsini Nevşehir videolarımızda bulabilirsiniz.

Kapadokya nerede?

Kapadokya, çevredeki dağların,  aktif volkan oldukları zamanlarda yani milyonlarca yıl içerisinde lav ve küllerinin püskürtülmesiyle oluşan ve yine milyonlarca yıl içinde yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılan yumuşak tabaların sonucunda ortaya çıkmıştır.  Bugün Niğde, Kayseri, Nevşehir, Aksaray ve Kırşehir şehirlerini içine alır. Dolayısıyla biz hem Kapadokya’dan hem de Nevşehir’den bahsedeceğiz.

Kapadokya’nın kısa tarihi

Bu yumuşak tabakalara Peribacaları adı verilmiş ve yıllar içinde insanlar bu Peribacaları’nın içine evlerini, kiliselerini oymuş, fresklerle süsleyerek barınak olarak kullanmıştır. Yazılı tarihin Hititlerle başladığı Kapadokya’nın insan yerleşiminin olduğu tarihse Paleolitik döneme kadar uzanır.  Paleolitik Dönem’den sonra tekrar aktif hale gelen çevredeki volkanlar, insan yerleşimine Neolitik Dönem’e kadar izin vermemiş. Bilinen en eski medeniyet Asurlular. Yazıyla birlikte devreye Hititler giriyor.

Kapadokya ne demek?

Pers işgaline kadar Frigler bölgede egemen olmuş.  Bölgeye bugünkü adını veren de bu medeniyet. Kapadokya, Pers dilinde “Güzel Atlar Ülkesi” anlamına geliyor. Perslerden sonra Büyük İskender devreye giriyor. Ama Kapadokya İskender’in ölümüyle kendini Roma İmparatorluğu’nun bir eyaleti olarak buluyor.

Nevşehir’de gezilecek yerler

Kızıl Çukur Vadi

Nevşehir’de gezilecek yerlerin başında Kapadokya’nın incisi Kızıl Çukur Vadisi, Nevşehir’de yer alıyor. Şehirden kaçmak, doğayla bütünleşmek, bu mucizevi yapıya şahit olmak ve muhteşem bir gün batımı izlemek için ideal.

Zelve Vadisi ve Açık Hava Müzesi

Kapadokya’nın en uzun süre insan yerleşimi için kullanılmış bölgesi Zelve Vadisi’dir. En eski yerleşim yeri de burasıdır. Manastırlara, kiliselere ev sahipliği yapar. Kayadan oyma evleri ile meşhurdur. İki vadiyi birleştiren bir tüneli de vardır. Sembolik bir cami hala burada bulunur. 1952’de risk sebebiyle iskana kapatılmıştır.

Kaymaklı Yer Altı Şehri

Burası Nevşehir merkeze 20 kilometre uzaklıkta ama görülmeye değer. Tarihinin milattan önce 3000’lere kadar gittiği biliniyor. Hititler döneminde inşa edilmiş. İçine girdiğinizde ne kadar aydınlık olduğunu fark edebilirsiniz. Çünkü bugün Kaymaklı Yer Altı Şehri, zamanından 4 kat daha fazla ışıkla aydınlatılıyor.

Ücretsiz çömlek atölyesi

Nevşehir’de karşılaşacağınız bir güzellik de Avanos’taki Chez Galip’in atölyesinde ücretsiz olarak çömlek dersi alabilecek olmanız. Toprağının kültürünü yaşatan bu şehirde çömlek yapmasanız bile, Çömlekçiler Çarşısı’nda birbirinden güzel çömlekleri görmeden dönmeyin. Instagram için fotoğraf çektirmek istiyorsanız, buraya gelen tüm turistlerin fotoğraf çektirdiği Galeri İkman’a siz de uğrayın. Yıl boyunca gerçekleşen, bisiklet, yürüyüş turlarına veya yoga kamplarına da katılabilirsiniz. Peri Bacaları’na yapılan mapping Show, ATV ve safari turları, atlı safari, gün doğumunda balon turu, Andrew Rogers’ın dev heykelleri diğer yazımızda değindiğimiz konu başlıkları. 

Nevşehir’de gezilecek yerler bu yazımızda bu kadar. Diğer videomuzu da izlemeyi unutmayın. Şimdi neler Nevşehir’de ne yenir, ona değinelim…

Nevşehir’de ne yenir?

Sulu köfteyi zaten yiyeceksiniz çünkü tarifi aşağıda. Fakat Nevşehir’e gitme şansınız olursa, Nevşehir’de ne yenir sorusu sizin de soracağınız sorular arasında olacak. Biz de en meşhur geleneksel yemeklerini sizin için listeledik:

Leziz çömlek kebabı

Adından da anlayacağınız üzere, çömlekte et ve domates ile çok uzun süre az ısıda pişirilen bir kebaptır, tadı da lezizdir.

Ağpakla mı fasulye mi

Aslında bu bildiğimiz kuru fasulye yemeği. Tek farkı kemikli etle pişirilmesi ve tabii ki çömlek ile birlikte fırına verilmesi.

Köftür ya da Anadolu lokumu

Aslında bu da bir tür lokum ama lokumdan daha iyi bir lokum. Üzümden yapılan köftürü katılaştıran un ve nişasta.

Kuru kaymak: Sütten yapılmış kıtır bir tatlı çerez.

Nevşehir’in Leziz Sulu Köfte Tarifi

Sulu köfte Ümüş Abla ile beraber İç Anadolu’nun sulu köftesini bütün lezzet ipuçlarıyla yapıyoruz.

Sulu köfte – Köfte malzemeleri:

  • 750 g kıyma
  • 1 adet soğan rende
  • 1,5 su bardağı ince bulgur (Nevşehirliler ince düğü de diyormuş)
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • Yarım tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 tane yumurta
  • Yarım demet maydanoz

Sulu köfte harcının yapılışı

Yukarıda malzemeleri karıştırın ve bu karışımı iyice yoğurun. Maydanozu ise karışımın içine en son ekleyin. Tüm köfte harcını küçük parçalara ayırarak, avuç içinizle yuvarlayın. Tüm köfteler minik yuvarlaklar haline geldikten sonra üzerine örterek buzdolabında bir süre, etin malzemelerle daha iyi karışması için bekletin.

Sulu köftenin çorba kısmının hazırlanışı

İki yemek kaşığı tereyağını çömlekte eritin. Tereyağın yanmaması için içine birkaç damla zeytinyağı ilave edebilirsiniz. Bir buçuk yemek kaşığı domates salçasını ve yarım kaşık biber salçasını yağda ve kısık ateşte kavurun. Ortalama 7 su bardağı kaynar suyu salça karışımına ilave edip, bir buçuk tatlı kaşığı da tuz ekleyin. Karıştırmadan, kaynayana kadar yüksek ateşe alın. Kaynadıktan sonra altını kısabilirsiniz. Kapatmadan önce nane ekleyin.

Bulaşıklarda Fairy’nin yağ çıkarma gücünü keşfetmek için, bir damla Fairy’yi kapa koyup çalkalayın. Donan yağı bile kaldırma gücüyle Fairy ile bulaşıklar tertemiz!

 

 

 

 

Fairy ve Refika Birgül ile Nevşehir Gezisi