Fairy ve Refika Birgül İle Kars Gezisi



 Fairy’nin katkılarıyla, 7 Bölge 7 köfte 7 Yağ projesinin Kars ayağında, Refika Birgül’le Boğatepe Köyü’ndeyiz. Boğatepe Köyü’nde Kars kaşarı, gravyer peyniri üreticisi Zümran Hanım ile buluşuyoruz.

Kars hakkında kısa bilgi

Kars, Türkiye’nin Kafkas ve Orta Asya’ya açılan en büyük ve geniş bir ovaya sahip kapısı. Eski ticaret yollarını da üzerinde bulunduruyor. Bu bölgede ilk yerleşim milattan önce 13.000 yılına kadar uzanıyor. Kalkolitik dönemden, Urartulara, Perslere, Moğollara ve en son Osmanlı’ya kadar sayısız medeniyet burada yaşamış.

Allahuekber Dağları, Kars’ın en önemli dağlarından biri. Çıldır Gölü de irili ufaklı göllerin en meşhuru. Platolarında 1.250’nin üzerinde tohumlu bitki türü var. Bitki örtüsü bozkır ama Sarıkamış’a yayılan bir çam ormanı da mevcut.

 

Kars’ta gezilecek yerler

Arkeoloji Müzesi, 19. Yüzyılda Baltık mimari tarzıyla inşa edilen ve bugün Kars Kent Konseyi binası olarak kullanılan demir yolları binası, Rus taş binaları, Orhan Pamuk’un romanında yer alan Aynalı köşk, Fethiye Camii, İl Genel Meclisi Binası, Hekimevi Binası, Stavuçki Konağı, Demirköprü, Toğçuoğlu ve Mazlumağa Hamamları, Namık Kemal’in evi, Ahmet Tevfik Paşa Konağı görülecek yerlerden sadece ama sadece bazıları…

Kars Çayı’nı sağınıza aldığınızda ileride sağ yamaçtaki tepede Ermeni Katolik Kilisesi’nin kalıntılarını görebilirsiniz. Az ileride ise 19. Yüzyılda yapılmış Paşa Konağı var. Bugün bu konak Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü olarak hizmet veriyor. Biraz daha ileride ise meşhur Kars Kalesi ve İkinci Taş Köprü yer alıyor. Bizim rotamız da Kars Kalesi’nin tam karşısındaki Boğatepe Köyü.

Boğatepe Köyü

Biz bu güzel şehrin sadece bir köyünü ziyaret edebildik. Boğatepe köyünü. Günümüze kadar köy kalabilmiş, hiç bozulmamış, geçmişi yaşatan bir köy Boğatepe. Bu köy videoda da göreceğiniz gibi Kars Kalesi’nin tam karşısında yer alıyor.

Boğatepe gerçek bir köy olarak ve gerçek bir köy kalarak bir kentin tarihinin nasıl değişebileceğini bize gösteriyor. Tavuğundan köpeğine, atına, burada herkesin bir görevi var.

Peynir nasıl yapılır?

Kars Peynir Müzesi’nde öğrenin…

Zümran Hanım aynı zamanda peynir müzesinin de kurucusu. Peynirin iyi olması için önce toprağın temiz olması gerektiğini söylüyor. Toprak, toprakta yetişen bitkiler, bitkileri yiyen hayvanlar ve süte karışan aroma… Hepsi peynir yapımının önemli bir parçası.

Peynir Müzesi, aslen bütün köyün hem kökenlerini hem de doğal zenginliklerini içinde barındırıyor. Antika yayıklardan, burada onlarca yıldır peynirci olan ailelerin damgalarına, tuz saklamak için onlarca yıl evvel kullanılan kaplara, peynir uyandırma için kullanılan  ilginç aletlere kadar tam bir hatıra müze. Peynir nasıl yapılır, merak edenler, bu müzede geçmişten günümüze peynir hakkında her şeyi keşfedebilir.

Kars kaşarının ve gravyerin yapılışını da burada kare kare görebilirsiniz. İlk defa gravyer yapan ustanın hikayesi de bu müze duvarlarında sizi bekliyor.

Kars yemekleri

Türkiye’de 350’nin üzerinde köfte çeşidi var. Bizim Fairy’nin “7 Bölge 7 Köfte 7 Yağ” Projesi ile Refika Birgül Kars Gezisi’nde Kars yemeklerinden seçtiğimiz, işte bu güzel köftelerden biri, Taş Köfte. Bugünkü aşçımız Gamze Hanım. Bize dedesinden, nenesinden gördüğü şekilde Taş Köfte yapımını anlatıyor.

Taş köfte nasıl yapılır?

Taş köfte için en önemli malzeme, taş köftenin eti.

Malzemeler:

  • 750 g et (dananın tranç, sokum kısmından olması önemli)
  • Yarım soğan (küp küp doğranmış)
  • Yarım çay bardağı haşlanmış lepe (nohurun kırığı, küçük nohut. Yerine nohut kullanmamalısınız)
  • Üç çorba kaşığı köftelik bulgur
  • 1 silme çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • Bir tutam et otu (merze otu)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yumurta akı
  • 1,5 yemek kaşığı biber salçası (yarım kaşık kıyma karışımı, yarım kaşık tava için)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 250 gram hamas (köftelik erik)
  • 2 kaşık sarıyağ (kars yöresine ait bir tereyağı)
  • 1 adet sivri biber
  • 1 adet domates
  • 1 litre kaynar su
  • 1 çorba kaşığı reyhan
  • Yarım halka doğranmış 2 patates
Yapılışı:

750 gram eti söğüş şeklinde, yaprak yaprak, ince ince kestirin. Çok fazla yağı olmayan löp eti döverek işe başlıyoruz. Dövme tokmağı ya da dövme taşıyla etimizi dövüyoruz. İçindeki sinirleri dövme esnasında ayıklayın.

Soğanı ete karıştırıp dövmeye devam edin. Bir tarafta ince bulgurun üzerini örtecek kadar kaynar su ilave edip çekmeye bırakın. Soğan iyice ezildikten sonra, içine lepeyi ilave edin. Önce ortasında lepeyi ezin, püre kıvamına gelince et ile birlikte ezmeye ve karıştırmaya devam edin. Şişen bulguru da yoğurduğunuz karışıma ilave edin. Merze otunu, karabiberi ve zerdeçalı ilave ederek yoğurun. Yumurta akını ve biber salçasını ilave edin ve yuvarlamaya başlayın. İçlerini oyun ve birer hamas yerleştirin.

Tavada sarıyağı eritin. İnce doğranmış sivri biberi ilave edin. Kabuğu soyulmuş ve küp küp doğranmış domatesi ilave edin. Sivri biberle birlikte iyice pişene kadar kavurun. Bir yemek kaşığı biber ve domates salçasını ilave edip kavurun. Kaynar suyu da ekleyip bir taşım kaynatın ve reyhanı ekleyin.  Köfteleri ve kalan hamasları tavaya yerleştirin. Bir iki taşım kaynadıktan sonra patatesleri ilave edin. Afiyet olsun!

Taş köfte kaplarındaki yağları nasıl çıkaracağız? Fairy’den bir damla kaplara yerleştirip, su ekleyin. Yağ kaldırma teknolojisi ile tüm kapları çalkalayarak temizleyebilirsiniz.

Yunanistan'ın İstanbul'u Selanik

Çocuklara Sağlıklı Atıştırmalıklar Seçmeniz İçin İpuçları


 

 

Fairy ve Refika Birgül İle Kars Gezisi