Fairy ve Refika İle Diyarbakır Gezisi



Fairy’nin “7 Bölge 7 Köfte 7 Yağ” Projesi ile Refika Birgül, ekibiyle birlikte Diyarbakır’ı geziyor ve bize leziz bir Oruk tarifi veriyor. Ayrıca Diyarbakır gezi önerilerini, Diyarbakır’da nerede kahvaltı edileceğini, ne yenir, yemekleri lezzetli yapan nedir, Refika Birgül’den dinliyoruz. Önce kahvaltılarıyla meşhur Sur içindeki Hasanpaşa Hanı’nda güzel bir kahvaltıya açıyoruz videomuzu. Afyon’dan kaymağı, Mardin’den zeytini, Türkiye’nin dört bir yanından en iyi malzemelerle hazırlanmış leziz bir kahvaltıyı yağlı ekmek ve lavaşla tamamlayarak Diyarbakır’da Sur içinde yapabilirsiniz. Akşam yemeklerimizeyse hem kebap, hem ciğerle devam ediyoruz. Bu yazıda ve videomuzda,  Diyarbakır’da ne yenir, nereler gezilir, ne alınır, hepsini bulabilirsiniz.

 

Diyarbakır’ın ekmekleri

Ekmek Diyarbakır’da çok önemli bir konu. Fırınlarını görünce hayrete düşeceksiniz. Açık ekmek, bulgurlu ekmek, yağlı ekmek ve lavaş çeşitleri iştah açıcı. Askıda ekmek adeti Diyarbakır’da da var. Siz de askıda ekmek bırakmayı unutmayın.

 

Diyarbakır’da gezilecek yerler

 

Lahmacuncusu, bakırcısı, çivitle yapılan çivit şekeri, diğer adıyla hayalet şekeri, binlerce yıllık çarşıları, 10 bin yıllık mabet Diyarbakır Ulu Cami Diyarbakır’ın en önemli özellikleri. Anadolu’nun da en eski camilerinden biri olan Diyarbakır Ulu Cami, Selçuklu kültürünü ve Diyarbakır’ı birleştiren, enteresan ve huzurlu bir cami.

 

Diyarbakır Ulu Cami hakkında…

Ulu Camii, Anadolu'nun en eski tarihi camilerinden biri. Hz. Ömer döneminde şehrin merkezindeki en büyük yapı Martoma Kilisesi’nin bulunduğu yere inşa edilmiş. Daha sonra, 1091 senesinde Büyük Selçuklu Hükümdarı Melikşah sayesinde ciddi bir tadilattan geçmiş. Ulu Camii, farklı zaman dilimlerindeki renovasyon çalışmaları ile günümüzdeki biçimini almış.

 

Diyarbakır’da alışveriş

Şal dükkanlarında İstanbul’daki bir alışveriş merkezinde bulamayacağınız kadar çeşitli, rengarenk ve kaliteli şallar bulabilirsiniz. Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde yetişen ipek ile üretilen şalların kalitesine diyecek yok.

 

Gelelim kuyuma… Her şehrin kendine özgü altın takıları vardır. Diyarbakır’ın altınları da kendine has. Mutlaka bir kuyumcuya uğrayıp kültürünü yansıtan bu işlemelere göz atın.

 

Diyarbakır’dayken son kalan bakırcısını, Tanrıkulu Bakırcılık’ı da mutlaka ziyaret edin. Bu bakırcı, Anadolu’da göremeyeceğiniz kadar çeşidi bir arada bulunduruyor.

 

Yüzlerce baharat çeşidinin en tazelerini bir arada bulabileceğiniz Baharatçı Kör Yusuf’a uğramadan, en iyi baharatları almadan dönmeyin. Reyhan, pul biber, cilde peeling yapmak için kullanabileceğiniz üzüm çekirdeği tozu da alacaklar listenizde olsun.

 

Fındıklı dibek kahvesi içmeden, en iyi lahmacunu yemeden geri dönmeyin. Cevizli sucuk da bir başka. Marketten aldığınız sıradan cevizli sucuklar ile Diyarbakır’da yiyeceklerinizi karıştırmayın. Doğallık, tazelik ve lezzet Diyarbakır’da!

 

Lahmacun nerede yenir?

Elle açılmış, eksi hamurla mayalanmış yiyebileceğiniz en iyi lahmacunu da Diyarbakır Lahmacun Merkezi’nde yemeden gitmeyin. Bu lahmacunun ustası, her sabah kendi elleriyle açtığı lahmacuna kalite kontrol yapıyor. İçini doldurmaktansa ve limonu doğrudan sıkmak yerine maydanoza sıkarak sadece maydanoz ile tüketilmesini öneriyor.

 

Diyarbakır Gezi rehberi

5 kilometre uzunluğunda,  kalkan balığı şeklindeki Diyarbakır Surları, On Gözlü Köprü, Gazi Köşkü, Hevsel Bahçeleri, İç Kale ve Süleyman Camisi’ni de görmeden gitmeyin. Dört Ayaklı Minare’nin altından 7 kez geçerek dileğinizi gerçekleştirmeyi de unutmayın. Diyarbakır’a gelince Cahit Sıtkı Tarancı’nın şimdi müze olan evini de ziyaret etmeden gitmeyin. Cahit Sıtkı Tarancı’nın Evi, bir zamanlar Diyarbakır’daki günlük yaşantının nasıl olduğuna dair önemli izler taşıyor.

 

Oruk nedir?

 

Güneydoğu Anadolu yemeklerinin şahı Oruk tarifi için Fairy’nin “7 Bölge 7 Köfte 7 Yağ” Projesi’nin 3. ayağında Refika Birgül, Nuran Hanım’la buluşuyor. İçli köfte olarak da bildiğimiz bulgur ve kıyma ile yapılan Örok, Oruk, Irık ve Bulgur köftesi de denen, leziz tarifi paylaşıyorlar.

 

Oruk nasıl yapılır?

 

Oruk için malzemeler

 

Diyarbakır usulü içli köfte (Oruk) tarifi

 

Dışının yapılışı:

5 bardak ince bulgur

1 yemek kaşığı tuz

2 yemek kaşığı çekilmiş kişniş

200 gram yağsız kıyma

100-200 gram kuyruk yağı

 

Hepsini karıştırıp 2 su bardağı soğuk su ile ıslayın ve kenara alın.

200 gram yağsız kıymayı blender’da macun haline gelinceye dek çekin. Kıymadan sonra ayrıca 100-200 gram kuyruk yağını da blender’da çekin. Bulguru iyice yoğurduktan sonra, kuyruğu ve 200 gram yağsız kıymayı içine ilave ederek, görünmeyecek kıvama gelinceye kadar karıştırın. Yoğurma esnasında bulgurlar dökülmeye, dağılmaya başlarsa, az su ilave ederek harcı birleştirin. Açılırken yırtılmayacak kadar homojen bir kıvam aldığında dış harcınız olmuş demektir.

 

Oruk içinin malzemeleri ve yapılışı:

500 gram kıymayı bol tereyağı (100-150 g)  ile kavurun. Bir çorba kaşığı tuz ilave edin.

4 adet rendelenmiş soğanı tuzla ovduktan sonra soğuk suyla yıkayın ve kavurduğunuz kıymaya ilave edin.

Bir tarafta 1 demet maydanozu ince ince doğrayın. 150-200 gram cevizi de ezin. Kıyma ve soğan karışımına ekleyin ve 3-4 dakika kavurduktan sonra soğumaya alın.

 

Oruk köftelerinin hazırlanması:

Ceviz büyüklüğünde top top aldığınız karışımı, elinizin ayasına bastırarak yuvarlayıp ortalarına delik açın. İçlerine kıyma karışımını koyup, avuç içinde yassı şekilde yuvarlayarak kapatın. İyice kızdığından emin olduğunuz bol yağda ve derin bir kapta kızartmaya başlayın. Asla kaşık gezdirmeyin; sadece ön ve arkasının pişmesi için bir defa çevirin.

Hafif bir salata ile servis edin. Afiyet olsun.

 

Yemek kaplarını sadece bir damla Fairy Bulaşık Deterjanı damlatarak ve üzerine su ekleyerek, herhangi bir tel ya da sünger gerekmeksizin yağlardan arındırabileceğinizi biliyor muydunuz?

 

Yemeklerden sonra elde yıkanacak her şeyi zahmetsiz ve kolayca yağlardan arındırmak için Fairy Sıvı Elde Yıkama Bulaşık Deterjanı kullanın.

 

Fairy ve Refika İle Diyarbakır Gezisi