Fairy ve Refika Birgül ile Antakya Gezisi

Fairy’nin “7 Bölge 7 Köfte 7 Yağ” Projesi ile Refika Birgül ile Antakya’dayız!

Fairy’nin “7 Bölge 7 Köfte 7 Yağ” Projesi ile Antakya’dayız. Dünyanın en lezzetli şehirlerinden biri burası. Medeniyet ise binerce yıllık. Dünyadaki ilk fenerlerle aydınlatılmış, sokağında fenerler olan ilk şehirlerden biri. Yüzyıllarca yıldır burada pişen yemekler, burayı özel kılıyor.



Antakya Hatay aynı şehir midir? Antakya nerededir?

Antakya, Hatay’ın merkez ilçesidir. Hatay ilinin tam ortasında yer alır.

Antakya’da kahvaltı yapmak

Sabah geldiğinizde Antakya’da kahvaltı yapmak için ya bakla ya da humus dükkanlarını tercih edebilirsiniz. Onun için de Antakya’nın en eski ustalarından İbrahim Bey’e uğramayı unutmayın. Bu lezzetleri sabah erken yemek gerek, yoksa maalesef bitiyor. Antakya artık bir gastronomi şehri olduğu için eskiden sabah 10’da biten bu lezzetleri öğlen saatlerinde de bulmak mümkün. Çanakkale’den çıkan kabuklu baklanın en iyisi bakıp küplere konup külhana gönderilir. Külhanda usul usul buhar içinde pişen baklalar lezzetini hiçbir yerde bulamayacağınız bir şekilde hazırlanıyor.

Baklaya neden beton denir?

Sabah yendiğinde sizi upuzun saatler tok tutar. Midede beton gibi kalır.

Antakya usulü bakla ve humus nasıl yapılır?

İyice yumuşamış buharda pişmiş baklaların üzerine limon suyu ve leziz tahin eklenip ezilir. Kimyon, pul biber, maydanoz, tahin ve zeytinyağı eklenir. Ilık ılık yemeğe hazırlanır. Türkiye’de yiyebileceğiniz en lezzetli humusu kesinlikle Antakya’da yersiniz. Nohudun pişmesindeki sırları ve tahinin lezzeti ile pürüzsüz, efsane bir humustur.

Antakya’da gezilecek yerler

Antakya medeniyetlerin beşiğidir. Kuzguncuk ve Kudüs’te olduğu gibi kilise, sinagog ve camiler burada yan yanadır. Gezmeye Uzun Çarsı’dan başlayabilirsiniz. Antakya Orta Çağ’dan beri aslında ticaretin merkezidir. Uzun Çarşı da 1600’lü yıllarda yapılmış. Üç buçuk kilometre uzunluğu ile yüzlerce yıldır kuyumcusundan baharatçısına pek çok ihtiyacı karşılıyor. Uzun Çarşı baharatları ile meşhur. Çam reçinesinden yapılan buhur almayı unutmayın. Kem göze ve bereket için hala Antakya’da yakılıyor. Baş biber, kurut, salça ve tahin de alın.

Altın meraklısı iseniz bu şehrin kuyumcularını da gezin.

Antakya’nın ipek dokumaları da çok meşhur. Şalları ise vazgeçilmez güzellikte. Eskidikçe daha da güzel oluyor.

Affan kahvesi Antakya’ya geldiğinizde muhakkak gitmeniz gereken bir yer. 1911’de kahvehane olarak Salihli ailesi tarafından kurulmuş. Bu aile bu kahvehaneyi dört kuşaktır işletiyor. Haytalı bici yani su muhallebisi burada dondurma ve gülsuyu ile servis ediliyor.

 

İlk kez Hatay’a gelenler ne yemeli?

Antakya mutfağındaki bazı önemli tadımlıkları paylaşmak istiyoruz. Külçe bunlardan biri. Külçe baharatlı ve yağlı bir börektir. İçinde 10 çeşit baharat bulunduruyor.

Biberli ekmek de diğer bir özel Antakya yemeği. Çökelekle karıştırılıp biberle yapılıyor.

Bakır saçta un ve su ile yapılan tel kadayıf da Antakya’nın önemli lezzetlerindendir.

Baş biber ile yapılmış sosu tuzlu yoğurdun üzerine koyup, zeytinyağı ilave edip afiyetle yiyebilirsiniz. Diyebilirsiniz ki “yoğurt üzerine salça bu” Ama öyle değil. Tuzlu yoğurt denen şey odun ateşinde mayalanıp pişen bambaşka bir lezzet.

Siyah zeytin ise Altınözü zeytini ve kaya tuzuyla yapılıyor. Büyükçe ve leziz bir zeytin türü.

Zahter de denemeniz gereken diğer bir lezzet. Zahter dağlardan taze taze toplanıp, tuz ile kavanoza bastırılıyor ve üzerine zeytinyağı ilave ediliyor.

Halhalı zeytin sadece Hatay’da bulunuyor. Mehmet Gürs de restoranında bu zeytini servis ediyor.

Nar ekşisinin güzeli, doğalı pütür pütür olmalı. Eğer yağ gibi akıyorsa diyor Şiraz Hanım, bilin ki o bir nar ekşisi değildir.

Hatay usulü döner

Antakya dönerini diğer dönerlerden ayıran, Hatay yemeklerinin aslında bol salçalı ve sulu olmasından ileri gelir. Burada döner, lavaşa bol sebze ile sarılır. Hatay dürüm de denir.

Tel kadayıfı

Tel kadayıf ile yapılan bir sürü aşama ve bir sürü tatlı var. Önce sakal kaldıran oluyor. Önce içine tahin pekmez ve tereyağı ekleniyor. Sonra içine ceviz ekleniyor ve adı cennet çamuru oluyor. Sonra cevizle sarmaya başlanıyor ve üçgen şeklini alıyor. Sonra içine fıstık ve gülsuyu ekleniyor ve billuriye oluyor. Sonra peynir eklenerek künefeye dönüşüyor. Üzerine kaymak eklenirse Cins-i Latif oluyor.

Antakya’nın en güzel yemeklerinden bir diğeri ise tepsi kebabı. Tepsi kebabını yapmak için, Refika Birgül Şiraz Hanım ile buluşuyor.


Tepsi kebabı nasıl yapılır?

Malzemeler:

  • 1 kilogram dana döş
  • Soğan
  • Yeşil biber
  • Kırmızı kapya biberi
  • 4 diş sarımsak
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 tutam tuz
  • 3 kaşık salça

Tepsi kebabının yapılışı:

Biberleri ve soğanı zırhla ince ince çekin. Sonra sarımsakları da aynı şekilde ezin. Maydanozu da ince ince zırhtan geçirip, tuzu ekleyin. Etin içine tüm malzemeleri ekleyin. Yoğurmaya başlayın. Arada sırada elinizi suyla ıslayın çünkü başka yağ kullanılmıyor sadece etin yağı ile yoğruluyor. Tüm malzemelerin iyice karışması lazım yoksa et pişirme esnasında çatlıyor. Bir tutam domates salçasını tepsine yayın. Eti döverek tepsiye yayın. Et ne kadar ince olursa o kadar hızlı pişer ama çok ince yapmaya da gerek yok. Bir bıçak sırtı ile piştiği zaman hazır servis edebilmek ve çatlama olmasın diye sekize bölün. Bir adet yeşil biber ve bir adet domatesi bölerek üzerine serpin. 2 kaşık salçayı suda uyandırarak sos hazırlayın. Ne fazla sıvı ne fazla katı olsun bu sos. Yavaşça tepsi kebabının üzerine dökün. 220 derecede 30 dakika pişirin.

Bulaşıklarda Fairy’nin yağ çıkarma gücünü keşfetmek için, bir damla Fairy’yi tepsi kebabının tepsisine ve yemek yediğiniz kaplara koyup çalkalayın. Donan yağı bile kaldırma gücüyle Fairy ile bulaşıklar tertemiz!


Fairy ve Refika Birgül İle Kars Gezisi

 

Fairy ve Refika Birgül ile Antakya Gezisi