Evde Ekmek Tarifi


Ye İç Gez
13/04/2020

Basit malzemelerle yapılan kolay ekmek tarifi ve nasıl ekmek yapılacağını gösteren ayrıntılı bir liste!

Hem yeni başlayanlar hem de işin uzmanları için en iyi ev yapımı ekmek tarifimizi keşfedin.

Büyüklerimizin bu ekmek pişirme ipuçlarını kullanın ve mükemmel kabaran, altın renginde ve içi yastık gibi yumuşacık bir ekmek pişirmeyi öğrenin. 

Eskiden insanlar, ilkel fırınlarda en şaşırtıcı ekmeği pişirdi. Sıcaklık kontrollü fırınları yoktu. Standart mayaları yoktu. Ancak ekmekleri günlük beslenmenin temel bir parçasıydı. İşte evde ekmek yapımında mükemmel çıtırlık ve yumuşacık ekmek içi elde etme şansınızı kesinlikle artıracak ekmek pişirme ipuçları!



Taze, organik malzemelerle başlayın

Taze organik un, siyez buğdayı, kepekli un veya çavdar unu kullanın. Bunlar, ekmek yapımında kullanmak için idealdir. Ekmeğinizin iyi kabarması için enzimler ve protein açısından zengindir.

Yüksek proteinli buğday kullanın

Ekmeğinizin kabarmasını ve lezzetini artırmak için buğday glüteni ekleyin.

Ekmek yapımında ekmeğin kabarması

En iyi ve en lezzetli ekmek düşük ısılarda yavaşça yükselmelidir. Yaz aylarında veya sıcak bir iklimde, ekmeğinizi daha serin bir yere koymanız gerekebilir. Yükselişi, optimum olan 21° derece sıcaklığı koruyacak şekilde ayarlayın.

Ekmek yapımında maya

Ekmek mayası fırından alınmış ve taze ise dolapta ancak birkaç gün bekleyebilir. Paket mayalar ekmeğinizin lezzetini azaltacaktır. Taze mayayı raf ömrüne uygun şekilde kullanın. Mayalarınızı buzdolabında tutmak raf ömrünü uzatabilir. Ama sonunda, canlılığını kaybeder. Ekmeğinize eklemeden önce mayalarınızı daima kontrol edin.

Ekmek yapımında hamuru yumuşatmak

Hamur için 1 çorba kaşığı elma sirkesi ekleyin. Sirke enzim olarak görev yapar ve hamurunuzun kıvamını artırır. Aynı zamanda zencefil de bir hamur yumuşatıcısı olarak etki eder.  2 ekmek hamuru tarifi başına 1/4 çay kaşığı kurutulmuş, toz zencefil ekleyin.

Evde ekmek yapımı (Ekmek makinesi olmadan)

Ekmek makinesi için verilen bir ekmek yapımı tarifini uygularken, mayayı yarı yarıya azaltın ve kabarmayı böylece iki katına çıkarın. Bu daha iyi bir lezzet ve daha çıtır bir kıvam verecektir. Hamurun hafifliği, mayadan olduğu kadar yoğurma ve kabarma süresinden gelir.

Evde ekmek yapımında un kullanımı

Tariflerde “alabildiği kadar un” denir ama ekmek hamuru, kabarması için dinlenmeye bırakılmadan önce, yapış yapış hafif ıslak bir hamur olmalıdır. Un, ilk kabarma sırasında yapışkanlığı ve sıvıyı fazlasıyla emecektir. Pek çok tarifte dediği gibi, ilk yoğurmada hamuru “pürüzsüz ve elastik” hale getirme cazibesine kapılmayın.

Ekmek hamurunu yoğururken

Islak ellerle yoğurun. Hamuru yoğururken ellerinizi unlamak yerine ıslatın. Bu, hamurun yoğunluğunu değiştirmeden, ellerinize yapışmasını önleyecektir.

Tuzu unutmayın

Tuzsuz ekmek tatsızdır ve çıtır çıtır olmaz. Tuz mayaya aracılık eder ve ekmeğin dokusunu değiştirir. Yaklaşık 1 çay kaşığı ekleyin. Tariflerde her bir ekmek için bu oranı kullanın.  Çok fazla tuz kullanmaktan kaçının, çünkü bu da tam tersi etki eder ve mayayı engelleyebilir, bu yüzden aşırıya kaçmayın.

Evde Ekmek Tarifi

Aşağıda yeni başlayanlar için harika bir tam tahıllı ekmek tarifi bulacaksınız.  Ekmeğin tadını artırmak ve hafif olmasını sağlamak için buğday glüteni de ekleyin.

Malzemeler:

  • 2 yemek kaşığı maya
  • 1 ½ su bardağı ılık su
  • 1 çay kaşığı organik şeker veya bal
  • 1 yemek kaşığı tereyağı, eritilmiş
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 4-5 su bardağı kepekli un
  • ¼ bardak buğday glüteni

Evde ekmek yapımı

Büyük bir kapta, maya ve 1/2 çay kaşığı şekeri ılık suda çözün; yüzeyde kabarcıklar oluşana kadar bekletin. Kalan 3 yemek kaşığı şeker, tuz ve 3 bardak unu birlikte çırpın. Yağı maya karışımına karıştırın; un karışımıyla birleştirin ve pürüzsüz olana kadar çırpın. Yumuşak bir hamur oluşturmak için her seferde yarım bardak olacak şekilde un ilave edin. 

Un serptiğiniz tezgahta pürüzsüz ve elastik olana kadar 8-10 dakika yoğurun. Yağlanmış kaba aktarın; bir defa çevirerek arkalı önlü yağlayın.  Üzerini örtün ve bir buçuk iki saat boyunca iki katı yükselinceye kadar ılık bir yerde kabarmasını bekleyin.

Hamur kabarınca tekrar un serptiğiniz tezgaha alın. Hafifçe yoğurup ikiye bölerek her birine ekmek şekli verin. Yağlı kaplara yerleştirerek tekrar beklemeye alın ve kabarması için zaman tanıyın.

Altın rengi alana kadar 190° fırında 30-35 dakika pişirin. Bir diğer yöntemde ekmeğin iç ısısına bakmaktır. İç ısının 90°’yi bulması da içinin piştiği anlamına gelir. Izgara telleri üzerinde altlı üstlü hava alacak şekilde soğumaya bırakın.

Fairy Losyon Sıvı Bulaşık Deterjanı ile evde ekmek yaparken kirlenen bulaşıklarınızı yıkayabilirsiniz!