10 yaş ve üstü oğlunuz için beslenme önerileri


Sağlık
24/10/2018
Büyüme çağındaki çocukların beslenme ihtiyaçları, daha küçük yaştakilerden de yetişkinlerden de bir hayli farklıdır.

Bebekleri nasıl beslememiz gerektiği konusunda bilgiye ulaşmak kolaydır, ancak çocuklar büyüdükçe yeme alışkanlıkları konusundaki tartışmalar da arttı. Bu nedenle, özellikle onlarla yeme-içme alışkanlıklarını tartışırken önemli noktaları akılda tutmakta fayda var. Büyürken en çok ihtiyaç duydukları yiyecekleri günlük diyetlerinde bulundurmaları, her gün değişen fiziksel gereksinimlerini karşılayabilmelerini sağlamak açısından çok önemli.

10 yaş üstü erkek çocuklar için beslenme

Besin paketleri üzerindeki öneriler ortalama sağlıklı bir yetişkin kadın için gereken beslenme ihtiyaçları göz önüne alınarak hazırlanır. Ancak her yaş grubunun farklı beslenme ihtiyaçları vardır.

11 - 14 yaş15 - 18 yaş
Kalori2200kJ2750kJ
Yağ85g1005g
Doymuş yağ25g35g
Karbonhidrat275g345g
Toplam şeker110g140g
Protein41g45g
Lif20g24g
Tuz6g6g

 

Bu tür tablolar ancak en önemli beslenme unsurlarını listeleyebilirler. Ancak özellikle ergenlik çağındaki çocuklar için vitamin, mineral gibi mikrogıdalar çok büyük önem taşır ve mutlaka gündelik beslenmelerine dahil edilmesi gerekir. Şeker ve tuz bu yaş grubu için çok da önemli değildir, ancak kontrollü olarak bir miktar yağ almalarını sağlamak elzemdir. Bu noktada önemli olan çocuğunuzu tanımak, fazla ya da düşük kilolu olup olmadığını bilmek, günlük diyetini kontrol altında tutmaktır.
Ne var ki, bu rakamlar da ancak ortalama değerler ve etkinlikler göz önünde bulundurularak sıralanmış durumda. Aslında her bireyin günlük etkinlik ve bedensel ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak bir diyet oluşturmaları gerekir.  

Ergenlik çağındaki bir çocuğun beslenme ihtiyaçları

Ergenlik çağındaki bir çocuğun bedeni her an değişim halindedir, bu süreç birkaç yıl sürecektir. Büyüyen kemikler, gelişen kaslar bütün diğer fiziksel değişim içerisinde en çok göze çarpan niteliklerdir. İşte bu nedenle beslenme rejimi düzenlenirken mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. 

Demir: Demir eksikliği ergenlik çağındaki erkek çocukların en sık karşılaştıkları problemlerden biridir. Kırmızı et ve zenginleştirilmiş kahvaltı tahılları demir için önemli kaynaklardır. Ancak oğlunuzun demirle birlikte C vitamini de tükettiğinden, örneğin bir bardak meyve suyu içtiğinden emin olun. Çünkü C vitamini demir emilimi için önemlidir. 

Kalsiyum: Ergenlik çağındaki pek çok çocuk, bebeklik alışkanlığı olarak gördükleri sütten kurtulmaya çalışır. Ancak bedenleri büyümeye devam ettiği için kalsiyum ve beraberinde D vitamini ile fosfor kaynağı olan sütten vazgeçmemeleri gerekir. Yeterince kalsiyum almayan çocuklar şimdi değilse bile, birkaç yıl sonra kemik sorunları yaşamaya başlar. Oğlunuz süt içmek istemiyorsa, peynir, yoğurt gibi alternatiflere yoğunlaşabilirsiniz. Sardalya gibi balıklar da kalsiyum açısından hayli zengindir. 

Enerji için yemek: Ergenlik dönemini hatırlayan her ebeveyn, gerek okulda gerekse dışarda ne kadar çok enerjiye ihtiyaç duyduğunu da hatırlar. Üç kase dolusu kahvaltı tahılı yemek o dönemlerde gayet doğaldır örneğin. Ergenler gelişmekte olan bedenlerini beslemek için olabildiğince çok yakıta ihtiyaç duyarlar. Çocuğunuzun yeterince meyve yediğinden emin olmak, yavaş yakılan enerji kaynaklarına yakın durmasını sağlamak bu konuda yapabileceğiniz en iyi şey. Karbonhidratlar, taze ekmekler, makarna ve patates de yüksek enerji kaynaklarıdır. Ne var ki bu yiyeceklerin sağladığı enerji çabucak yakıldığı için yarım saat sonra yeniden acıkmaya neden olurlar.

Nasıl destek olabilirsiniz?

Ergenlik çağındaki bir çocuğun yeme alışkanlıklarını kontrol etmek hiç de kolay değildir. Sizin önerdiğiniz yiyecekler, onların arzu ettikleri kadar eğlenceli olmayacaktır mesela. Ayrıca sosyal hayat, oyunlar yemek ihtiyacının önüne geçer, çoğu öğün sandviçle geçiştirilir. Ayrıca çocuğunuzun bağımsızlık arzusu da, yemek saatlerinin ailenin diğer bireylerinden kopmasına neden olacaktır. 

Önemli olan çocuğunuzun büyürken ihtiyaç duyduğu temel gıdaları almasını sağlamanızdır.

  • Eğer çocuğunuz spor yapıyorsa, doğru beslenmenin onun kondisyonunu artırdığını zaten görecektir. Onu beslenme bilimini keşfetmeye teşvik edin, bu şekilde kendi beslenme düzenini doğru şekilde kurabilir.
  • Hormonlar bu dönemde cilt sorunlarına neden olabilir. Yağlı cilt ve sivilceler mutsuzluk kaynağıdır. Çocuğunuzu bu tür sorunlarla baş etmenin ancak düzgün beslenmeyle mümkün olabileceğine ikna edin.
  • Sağlıklı beslenmenin harçlıklarını başka şeylere harcaması için bir fırsat olduğunu anlamasını sağlayın. 

Buzdolabınızda onun için gerekli yiyeceklerin, sevdiği formda her an yenmeye hazır olduğundan emin olun. Bu nedenle onun damak tadını, nelerden hoşlandığını bilmenizde fayda var. 

Ergenlik çağındaki çocuklar yemek yerken kaloriler konusunda endişelenmeyi akıllarına bile getirmeyeceklerdir. Ayrıca yeni şeyler denemeye de bayılırlar. Bu nitelikleri aklınızda tutarak ona lezzetli ve sağlıklı besin tuzakları hazırlayabilirsiniz.