Menopoz Nedir?


Sağlık
24/06/2021


Menopoz, bir kadının hayatında regl dönemlerinin son bulduğu zamandır. Hormon üretimindeki azalmaya bağlı uzun, aşamalı ve ilerleyen bir süreçtir. Nihai sonuç, dönemlerin durmasıdır. Buna menopoz denir.

Menopoz Nedir?

Menopoz, bir kadının hayatında regl dönemlerinin son bulduğu zamandır. Ortalama menopoz yaşı 50 civarındadır, ancak 48 ile 54 yaşları arasında ortaya çıkabilir. Yumurtalık işlevinin yavaş yavaş yitirilmesinin, kadınlık hormonları olan östrojen ve progesteron üretimindeki azalmaya yol açmasıyla gerçekleşir. Hormon üretimi aniden durmaz, bunun yerine kadınlar çeşitli aşamalar yaşarlar.

 

Menopozun yaygın belirtileri nelerdir?

Ana semptomlardan bazıları şunlardır:

Ateş basması
Eklem ağrısı
Vajinal kuruluk
Libido kaybı
Gece terlemeleri
Kilo alımı, kaygı, ısrarcı uykusuzluk, ruh hali değişiklikleri, ciltte gevşeme
Stres, sinirlilik, yorgunluk, kuru gözler, mesane zayıflığı, kısa süreli hafıza kaybı
Kaşıntı, özgüven kaybı, depresyon

 

Çeşitli tedaviler menopoz semptomlarını en aza indirmeye yardımcı olabilir. Öncelikle menopozun hangi aşamasında olduğunuzu ve yaşadığınız semptomları belirlemeniz gerekir. Jinekologlar, en iyi kişisel tedavi yöntemini her kadının ihtiyacına göre belirlemelidir.

 

Menopoz belirtilerini hafifletmek veya hastalıkları önlemek için yapabileceğim bir şeyler var mı?

 

Herhangi bir menopoz tedavisinin amacı, uzun ve orta vadede komplikasyonları önlemek, kısa vadede ise semptomları hafifletmek olmalıdır:

 

  • Tıbbi kontroller hastalık riskini tespit etmeye yardımcı olur.
  • Jinekoloğunuza düzenli ziyaretler, komplikasyonları önlemek için gerekli mamogramların ve smear testlerinin yapılmasını mümkün kılar.
  • Sigara içmeyin. Bıraktıktan iki yıl sonra, kalp krizi riskiniz ortalama nüfus değerine döner ve akciğer kanseri riskiniz yaklaşık üçte bir oranında düşer.
  • Hormon Replasman Tedavisi (HRT) depresyona karşı destek sağlayabilir. Bu tedavinin işlevi, menopoza giriş sırasında yumurtalıkların üretmeyi bıraktığı östrojenleri yani kadınların cinsel işlevlerinden sorumlu olan hormonların yerini almaktır. Bu sadece güvenilir bir doktor tarafından önerildiğinde tavsiye edilir.

 

Hangi hastalıklar en yaygın olarak menopoz ile ilişkilidir?

Kardiyovasküler hastalıklar, osteoporoz ve meme kanseri, menopoz ile ilişkilendirilen en yaygın hastalıklardır. 


Osteoporozu nasıl önleyebilirim?

Vücut, güçlü kemikleri korumak için sürekli eski kemiği ortadan kaldırarak sağlıklı kemikle değiştirir. Biyolojik yapıları nedeniyle, kadınlar erkeklerden daha düşük bir maksimum kemik kütlesi değerine sahiptir ve bu, menopozun yol açtığı hormon kaybıyla, kadınların yerine koyduklarından daha fazla kemik kütlesi kaybettikleri anlamına gelir. Menopoz çağındaki kadınların 0 ila P'sinde osteoporoz olduğu tahmin edilmektedir. Bununla birlikte, osteoporozu geciktiren veya azaltan birçok faktör vardır. Düzenli ılımlı fiziksel egzersiz yapmaya ve sağlıklı bir kiloyu korumaya çalışın.

 

Kolesterol bozukluğu ve yüksek tansiyon hakkında neler söylersiniz?

Kolesterol bozuklukları ve yüksek tansiyon genellikle doğrudan kardiyovasküler hastalıklarla bağlantılıdır. Bu nedenle, kolesterol seviyelerini ve kan basıncını özellikle yağ ve tuzdan uzaklaştırarak önlemek ve kontrol altında tutmak gerekir.

 

Kendimi pek de iyimser hissetmiyorum, ne yapabilirim?

  • Ailenizle nasıl hissettiğinizi konuşun. Endişelerinizi paylaşmak faydalı olabilir ve sizi daha iyi anlamalarını sağlayabilir.
  • Çocuğunuz varsa, yetişkin dahi olsalar, size yine de ihtiyaçları olduğunu unutmayın. İyi hissetmeye ve onlara yardım etmeye çalışın.
  • Kendinize iyi bakın. Fiziksel ve zihinsel olarak aktif kalın.

 

Güldüğüm, öksürdüğüm ya da hapşırdığım zaman mesane zayıflığı yaşıyorum, ne yapmalıyım?

Menopoz yaşlarında meydana gelen hormonal değişiklikler, kas tonu kaybına ve mesane kaslarının zayıflamasına neden olabilir. Bu nedenle, ne kadar az da olsa sarf edilen fiziksel eforun ardından hafif mesane zayıflığı yaşayabilirsiniz. Günümüzde, mesane zayıflığı için tüm kadınların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çok çeşitli emici ürünler bulunmaktadır. Bunlar nemi çeker ve kokuyu alır. Neyse ki, mesane zayıflığını hafifletmeye ve hatta ortadan kaldırmaya yardımcı olacak basit egzersizler yaparak pelvik kaslarınızı güçlendirmek mümkündür: bunlara Kegel egzersizleri denir.

 

Kegel egzersizleri nelerdir?

Kegel egzersizleri, pelvik taban kaslarını güçlendirmek için tasarlanmıştır. 5 dakikalık seanslarla pelvik taban kaslarını kasılma ve gevşetmeyi içeren çok basit alıştırmalardır. Bu egzersizler vajinal, idrar ve rektal kontrolün korunmasına ve güçlendirilmesine yardımcı olur. Herhangi bir yerde, günün herhangi bir saatinde ve kimsenin dikkatini çekmeden yapılabilirler.

 

Biz bu üç pozisyonu öneriyoruz:

  1. Belinizi sandalyenizin arkasına dayayarak, kollarınız uyluklarınızda dururken oturmak.
  2. Elleriniz kalçaların altında olacak şekilde sırt üstü yatmak.
  3. Bacaklarınız hafifçe birbirinden ayrı şekilde ayakta durmak.

Kasılmalar:

  • Pelvik taban kaslarınızı kasın ve 5 saniye tutun.
  • Hafifçe nefes alın ve 5 saniye gevşeyin.
  • 10'luk setler halinde tekrarlayın. Bu egzersizleri günde en az 3 kez yapmanız önerilir.

Egzersizleri doğru yapıp yapmadığınızı anlamak için, mesanenizi boşaltmadan önce idrar akışını kasıtlı olarak durdurmayı deneyin. Bu tekniği, idrar enfeksiyonuna neden olabileceğinden, düzenli olarak değil, ilgili kasları belirlemek için kullanmanızı öneririz. Başlangıçta, kasılmayı 5 saniye tutamamak veya önerilen tekrar sayısını tamamlayamamak normaldir, ancak her geçen gün daha kolay gelecektir. 3 ay sonra sonuçları fark etmeye başlayacaksınız. Çoğu kadın, programa başladıktan bir yıl sonra idrarını kontrol etmede iyileşme olduğunu fark etmiştir.