Acaba dişlerinizi doğru fırçalıyor musunuz?


Sağlık
29/03/2021
Düşünmeden yaptığımız bir şeydir diş fırçalamak. Dolayısıyla yanlış fırçalama ihtimalimiz her zaman var. İşte bu konudaki uzman görüşlerini sizin için bir araya getirdik.

Hadi itiraf edin, en son ne zaman dişlerinizi fırçalarken “Acaba doğru fırçalıyor muyum?” diye düşündünüz. Çocuklarımıza her zaman ağız bakımının ne kadar önemli olduğunu anlatır dururuz ama bazen biz de kendi dişlerimizi ihmal ederiz. Bu yazımızı bazı diş fırçalama tekniklerini ve alışkanlıklarını hatırlamanızı sağlamak için hazırladık.

Mutlaka yapılacaklar:

Alışkanlık haline getirin. Sabah ve akşam diş fırçalamayı bir alışkanlık haline getirin. Özellikle yemeklerden sonra!

Plan yapın. Uzmanlar dişlerinizi gece ve gündüz ve hatta gün içinde öğle yemeğinden sonra da fırçalamanızı öneriyor.

Bir yöntem belirleyin. Dişlerinizi fırçalarken, fırça hareketlerini gözünüzde canlandırın. Dişlerinizin her bir tarafını fırçaladığınızdan emin olun.

Süre tutun. Doğru şekilde 2 dakika süren diş fırçalama idealdir. Sağ üst ve alt, sol üst ve alt olmak üzere bu süreyi dörde bölün ve her bir tarafı 30’ar saniye fırçalayın.

Küçük hareketlerle ilerleyin. Diş fırçanızı dişlerinize 45 derece açıyla tutarak, diş eti çizgisinden aşağı doğru hareketlerle fırçalayın. Çok küçük dairesel hareketlerle yukarıdan aşağı doğru fırçalama yapın.

Hareketli başlığa sahip bir şarjlı diş fırçası deneyin. Araştırmalar dişteki plak oluşumunu engellemede şarjlı diş fırçalarının daha etkili olduğunu gösteriyor. Size ne uygun Oral-B manuel ve şarjlı diş fırçalarına ve diğer Oral-B ürünlerine buradan bakabilirsiniz.

Kaçınılması gerekenler:

Sert fırça kullanmayın. Sert fırçalar diş etlerini ve diş minesini zedeleyebilir. Yumuşak ya da orta sertlikte fırça kullanın. Ayrıca çok sert fırçalamamaya dikkat edin. Sert fırçalamakta uzun vadede diş eti çekilmesi gibi problemlere yol açabilir.

Büyük fırça başlığı kullanmayın. En iyisi farklı uzunluktaki fırça kıllarına sahip, ağız içine rahatça girebilen küçük fırça başlıklarıdır. Böylece her dişe erişebilir ve kolayca temizleyebilirsiniz.

Diş macununu fazla koymayın. Sadece bezelye tanesi kadar diş macunu yeterli.

Dilinizi de fırçalamayı unutmayın. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra dilinizde bakterileri de hafifçe fırçalayarak temizleyebilirsiniz.

Çalkalayın. Diş fırçaladıktan sonra ağzınızı iyice çalkalamayı unutmayın.

Ağız çalkalama suyu kullanın. Diş macununun bıraktığı florürü ağzınızdan uzaklaştırmaya yarar. Ayrıca diş fırçalayamadığınız durumlarda da koruma sağlar.

Ağız bakımınız için Oral-B ürünlerine göz atın!

Oral-B Vitality Sensitive D12 şarj edilebilir diş fırçası çeşitlerine göz atın!