“Kuru temizleme” etiketi olan giysileri nasıl yıkamalı?
Bazı giysilerin etiketlerindeki “kuru temizleme” ibaresini ne kadar ciddiye almalıyız? Çamaşırlar nasıl yıkanır? Peki evde kuru temizleme nasıl yapılır? Her kıyafetinizi her seferinde kuru temizlemeciye götürmek zorunda değilsiniz. “Evde kuru temizleme nasıl yapılır?” ipuçlarımızla hem masraftan kurtulun, hem de giysileriniz temiz kalsın.
Evde kuru temizleme ipuçları:
1. Havalandırmak
2. İşlemeli giysileriniz için nokta atışı
3. Etikete inanmayın
4. Kaşmir ve çamaşır makinesi
5. Güvelerden kurtulma
6. İpekleri buharlayın
7. Hızlı çözüm
Evde kuru temizleme ipuçları
Kuru temizleme hizmeti ya da ıslak yıkama işleminin bir şekilde yapılması için; belirli bir kıyafetin ya da tekstil ürününün uyumlu olup olmadığına bakılması gerekir. Mesela evde abiye kuru temizleme nasıl yapılır? Bunu belirleyen faktörler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
• Kumaşın üzerindeki boya
• Elyaf birleşimi ile giysinin yapımı
• Kıyafette kullanılan süsleme, astar ve diğer bulguların yapısı
• Tekstil ürününün üzerindeki kir ve leke türleri.
Bu nedenle de kuru temizleme hizmeti, hangi sürecin herhangi bir giysiyi "yeni" durumuna getireceğini belirlemek için püf noktalardan faydalanır. Bu açıdan evde kuru temizleme işlemi yapmak, tüketiciler için pek çok bilinmezlik ile doludur. Süet, kürk, nubuk, suni ya da orijinal der, saten, ipek gibi hassas kıyafetlerin yanı sıra; astarlı, aksesuarlı, karışım kumaşlı ürünler de evde kuru temizleme işlemi yapmak korkutucu olabiliyor. Bu nedenle size evde kuru temizleme yapmanızı kolaylaştıracak ve takım elbise gibi özel kıyafetlerinizi dry center hizmeti gibi yepyeni yapmanıza yardımcı olacak önerileri derledik.
1. Havalandırmak
Evde kuru temizleme nasıl yapılır? Öncelikle, kirli olmayan ama istenmeyen kokuların sindiği bir giysiyi 48 saat boyunca açık havada asarak, istenmeyen kokulardan kurtulabileceğinizi unutmayın. Havalandırma, kokuların gitmesi ve giysiye sinmiş yumuşatıcı kokusunun tekrar açığa çıkması için etkili bir çözüm. Bu şekilde giysinin ömrünü de uzatmış olursunuz.
Bazı insanlar, pahalı kıyafetlerin giyildikten sonra hemen kuru temizlemeye vermesi gerektiğini düşünür. Eğer giysiniz lekeli değilse, parfüm, yemek ve sigara gibi kokulardan sadece havalandırarak kurtulabilirsiniz.
2. İşlemeli giysileriniz için nokta atışı
Yüzeydeki küçük lekeleri, makyaj kalıntılarını bulup temizlemek özellikle işlemeli giysileriniz için iyi bir çözümdür. Çünkü bu tür giysiler hem kuru temizleme de hem de çamaşır makinesinde zarar görebilir. Havalandırdıktan sonra, mikro fiber bezi ıslatmak üzere, hassas çamaşırlar için uygun bir deterjanı sıcak suyla iyice seyreltin. Sonra, su lekesi kalmaması için bezi ıslattıktan sonra iyice sıkın. Bez ile kıyafeti asla silmeyin, küçük dokunuşlarla lekeye hafif hafif vurun. Leke çıkacaktır.
3. Etikete inanmayın
Kuru temizleme etiketi olan, yün, ipek, pamuklu tafta gibi kumaşlardan üretilmiş giysiler alırken toksik bir kimyasal olan perkloretilen içermemesine özen gösterin. Pahalı ve tasarım giysilerinize kıyamıyor olsanız da, hepsi kuru temizleme gerektirmez. Pamuk, polyester, naylon ya da akrilik ağırlıklı giysileri tersine çevirerek, elde ya da 30 derecede yıkayabilirsiniz. Evde kuru temizleme nasıl yapılır? Eğer leke varsa, yukarıda anlatılan şekilde önce lekeyi çıkarın.
4. Kaşmir ve çamaşır makinesi
Kaşmiri ne zaman kuru temizlemeye verseniz, kullanılan kimyasal temizleyicilerden dolayı bir katman incelir. O yüzden daha az kimyasal kullandığını bildiğiniz kuru temizlemecilere götürün. Kaşmir üzerindeki lekeler kuruduktan sonra giysi fırçasıyla temizlenebilir. Eğer yıkanması gerekiyorsa, çamaşır makinesinde 20 dakika hassas çamaşırlar için uygun bir deterjanla tersine çevrilip, bez bir torbanın içinde yıkanabilir. Kurutmak için kesinlikle çamaşır asacağına asılmamalı, düz bir zemine havlu üzerine yayılarak kurutulmalıdır.
5. Güvelerden kurtulma
Yalnız kuru temizleme gerektiren çamaşırları güvelerden ve güve yumurtalarından kurtarmanın tek yolu kuru temizleme değildir. Başka bir yol da, giysileri buzluğa koymaktır. Kuru temizleme gerektiren çamaşırlar genellikle güve yumurtalarını öldürmek için dondurularak güvenli bir şekilde temizlenebilir. Giysileri buzluğa koymak, düşük sıcaklıklarda güve yumurtalarını öldürür ve böylece çamaşırlar güve saldırısından korunur. Bu yöntem, evde kuru temizleme yapmanın pratik bir alternatifidir.
6. İpekleri buharlayın
Buharlama işlemi, aşırı hassas çamaşırlardaki hafif lekeler için uygundur. İpek, kaşmir ya da akrilik gibi hassas kumaşları makinede yıkamak istemiyorsanız, buharla lekeyi gevşetip, giysi fırçasıyla üzerini fırçalayabilirsiniz.
7. Hızlı çözüm
Üzerimize yağ döktüğümüzde tuzla yağı almayı herkes bilir. Evde kuru temizleme işlemi yapmak, fiyat açısından oldukça avantaj sağlar. Peki çok kirli çamaşırlar nasıl temizlenir? Siz de böylesi bir durumda kuru temizleme fiyatları yüksek geliyor ve kaçınmak istiyorsanız, kırmızı şarap ve yağ lekeleri için sodalı bir bezi de deneyin.