Bebek odası nasıl hazırlanmalı?


Ev
24/10/2018
Sezen Altun Kale, KadınlarBilir için yazdı.

Bebek odasını hazırlarken dikkat etmemiz gereken bir sürü detay var; bebek yatağı nasıl olmalı, duvarlar ne renk olmalı, nasıl bir halı tercih etmeliyiz, aydınlatma nasıl olmalı, bebek odası takımları, bebek yatağı, uyku setinde ne tercih etmeli gibi...

Bebeğin sağlığı için bu odanın iyi düşünülerek hazırlanmış bir oda olması gerekli. Bu yazıda bebek odası hazırlarken dikkat etmen gereken tüm detayları bulabilirsin.

Oda: Bebek odasına karar verirken evin güneş alan, ses yalıtımı olan ve annenin odasına yakın konumda olan odayı tercih etmelisin.

Zemin: Kullanacağın halı toz tutmamalı ve mikrop barındırmamalı, bu nedenle makinede yıkanabilen halılardan tercih edebilirsin.

Duvarlar: Duvarlar onun gözlerini yormayacak ve ışığı direkt yansıtmayacak özellikte, pastel tonlarında olmalı. Beyaz rengi ise çocuk odasında tercih etmemelisin, çünkü beyaz ışığı çok sert yansıtır ve gelişmekte olan görme duyularını olumsuz yönde etkileyebilir.

Mobilya: Bebek odası takımı satın almak yerine birbirine uyumlu mobilyalar satın almayı tercih edebilirsin. Hem daha kullanışlı olur, hem de gerçek anlamda senin tasarladığın bir oda olur. Bebek odası yerine anne-bebek odası tasarlamak çok daha kullanışlı olacaktır. Piyasada satılan bebek odaları maalesef  hantal karyolalardan, büyük ve süslü dolaplardan oluşuyor. 

Bebek Karyolası: Park yataklarının estetik yoksunu görüntüsünü benim gibi sen de sevmeyen biriysen, sana ahşap karyola almanı önerebilirim. Hem sağlıklı hem kullanışlı hem de şık bir görüntü yakalamış olursun. Yatak alırken dikkat etmen gereken detaylardan biri, parmaklıklarının arasındaki mesafe. Bebek bu karyolayı birkaç sene kullanacağı için hareket etmeye başladığında kafasını parmaklıkların arasına sıkıştırmamalı. Karyolanın yatak zemininin ayarlanabilir olması da güzel bir avantaj olacaktır. Bu nedenle ayarlanabilir zeminli alırsan, bebeğin büyüdüğünde yatağı biraz daha aşağıya çekebilirsin.

Bebek Yatağı: Bu konu oldukça önemli, en çok araştırdığım konulardan biri. Piyasada yatak konusunda birçok seçenek var; visko yatak, sünger yatak, yaylı yatak, pamuk yatak, yün yatak, lateks yatak sert sünger yatak, yaylı lateks yatak gibi. Bu seçeneklerin hepsi kocaman bir kafa karışıklığı yaratıyor. Araştırmadan sakın satın almaya gitmeyin, yoksa satıcı size en pahalısını satabiliyor. Neymiş bu yataklar; biraz özelliklerinden bahsedeyim.

  • Visko yataklar: Ter çekme özellikleri yok bu yatakların, hiç hava almıyorlar, oyun alanı için uygun fakat, uyku için kesinlikle uygun değiller. Ağırlığa göre içine çökme özelliği olduğu için boğulma tehlikesi var ve omurilik gelişimini kesinlikle desteklemiyor.
  • Yün ve pamuk yataklar: Bilinenin aksine yün ve pamuk yataklar bebeklerin omurilik gelişimini desteklemediği için oldukça sağlıksız. Yumuşak olacakları için, içine çökecekler, bu da bebeğin omurilik gelişimini olumsuz yönde etkileyecektir. Zamanla içinde toz barındıracakları için anti alerjik bir özellikleri de yok. Bebeğiniz zamanla tozdan etkilenecektir. Bebek hareket etmeye başladığı zaman, başını çevirdiğinde ağırlık yaptığı için o kısım çökecek ve boğulma riskleri ortaya çıkacaktır. Bu nedenle kesinlikle yün ve pamuk yatakları tercih etme, hele kendin evde yapmayı planlıyorsan, asla.
  • Sünger yataklar: Yeni doğmuş bir bebek için orta sertlikte bir sünger yatak tercih edilebilir, fakat 3 ay sonra daha konforlu ve gelişimini destekleyici bir yatak tercih etmen gerekecektir.
  • Yaylı yataklar: Yaylı yataklar, omurilikleri ve kemikleri hızla gelişmekte olan bebeklerin bedenleri için uygun değiller.
  • Lateks yataklar: Bebekler için en ideal yataklar lateks yataklar. Bambu ham maddesinden yapıldığı için organiktir. Anti alerjiktir. Bebeğin ağırlık merkezine göre şekil aldığı için rahat bir uyku için uygun zemindir. Üzerinde bulunan delikler hava almasını sağlar, bu şekilde koku yapmaz ve terletmezler.

Tüm bu bilgilere uzun araştırmalar sonucu ulaştım ve benim tercihim; ilk 3 ay için orta sertlikte sünger bir yatak. Sonrası için ise kesinlikle lateks yatak. İlk 3 ay başucu beşiğinde yatacağı için uygun boyutlarda yatak bulmak zor. Bu nedenle sünger bir yatak kestireceğim. Sonrası için karyolasına geçecek ve orada lateks yatak kullanacağız.

Uyku Seti: Uyku seti tam bir kandırmaca, üstelik 350 TL'den başlıyor. Modellere baktığımızda da sıradan Walt Disney karakterli tasarımlar. Uyku seti almak yerine bebek karyolası için nevresim takımı alabilirsin. Farklı desenlerde ve tasarımlarda bulman daha kolay. Beşik koruyucuyu da ayrı satın alabilirsin.

Sallanan Sandalye: Sallanan sandalye, bebek odalarında olmazsa olmaz bir dekorasyon ürünü. Onun uykuya dalmasını beklerken başucunda keyifli vakit geçirmeni sağlayacak olan konforlu bir sandalye. Organik bambu ağacından olan benim tercihim. Ara ara orada kitap okuyorum, oldukça memnunum.

Şifonyer & Dolap: Bebek odaları için şifonyer daha kullanışlı bir mobilya olacaktır; çünkü ilk zamanlar asılacak kıyafetinden, katlanacak kıyafeti daha çok olacak ama ilerleyen zamanlarda dolaba da ihtiyaç duyulacaktır. Bu nedenle bu kararı, odanın büyüklüğüne göre vermek daha mantıklı. İlerde alacağın bir dolaba yer varsa, ilk zamanlarda şifonyer kullanmanı tavsiye ederim. Eğer yok ise direkt dolap alabilirsin. Şifonyer çekmecelerinin kullanışlı olmasının yanı sıra, üzerine  yerleştireceğin bir alt değiştirme setine olanak verecektir. Ben şifonyer almayı tercih ettim. Asılacak birkaç şirin kıyafeti de duvara sabitlediğim bir rafın altında sergileyeceğim.

Aydınlatma: Bebek odasında aydınlatma kesinlikle tepeden olmamalı. Çünkü tepeden aydınlatma bebeğin gözlerine direkt ışık yansıtacağından huzurlu bir uykuya geçiş yapmakta zorlanabilir. Tepeden aydınlatma yerine yandan aydınlatma tercih edebilirsin. Çok güzel tasarımları bulabilirsin.