Evde çiçek yetiştirmek


Ev
24/10/2018
Çiçek ve bitkiler için dışarıda hiç yeriniz yok mu? O zaman siz de evinizin içinde bir bahçe yapın...

Bitkiler, evinizin dekoru için önemli oldukları kadar, içerdeki havayı temizlemek ve tazelemek için de vazgeçilmezlerdir. Karbondioksit gibi havayı kirleten toksinlere karşı mücadele etmeleri yetmezmiş gibi, yerine oksijen sağlarlar. Tabii yalnızca büyük yapraklı bitkilerden söz etmiyoruz, çiçekli olanlar da hem aynı işi görür, hem de göz zevkinize iyi gelirler. Krizantemler, Afrika menekşeleri, siklamenler, kalanşolar ve gerberalar ev içi bahçeniz için akla gelen ilk örnekler. Zarif görünümüyle zaten çok cazip olan orkide ise geceleri oksijen üretmeye devam eden birkaç bitkiden biri olarak evlerin vazgeçilmezidir. Dolayısıyla evinize bir iyilik yapıp, dekorunuzu bitkilerle tamamlamak için yeterince nedeniniz var. Onları taze ve canlı tutmanın sırrı ise kuşkusuz düzenli sulama ve gerektikçe kuru yaprakların temizlenmesinden ibaret.

Ev bitkilerinizi nasıl canlı ve mutlu tutarsınız?

Işık

Bitkiler için maruz kaldıkları ışığın miktarı ve açısı hayati öneme sahip. Evinize bitki alırken hakkında küçük bir araştırma yapın ya da aldığınız insanlara sorun. Bitkiyi koyacağınız yeri ışık ihtiyacına göre belirleyin. Kimi bitki gölgeli mekanları tercih ederken, kimileri geniş pencere önlerinde daha mutlu mesut yaşarlar.

Sulama

Birçok bitki aşırı sudan hoşlanmaz. Özellikle de zaten su depolayabilecekleri kökleri olanlar suyu pek sevmez. Çünkü fazla su, köklerin oksijen almasını ve bitkinin büyümesini engeller; hatta ölümüne neden olur. Aksi söylenmedikçe en iyisi elinizle toprağı kontrol edip, eğer kuruysa sulamaktır. Toprağın kuruyup kurumadığını, elinizle saksıyı hafifçe kaldırarak da test edebilirsiniz. Eğer saksı çok hafifse toprak kuru demektir. Sulama zamanı geldiğinde saksının önce toprağını sulayın. Ardından hafifçe su damlatarak dalları da nemlendirebilirsiniz. Önemli olan toprağın tam anlamıyla sulanmış olması.

Besleme

Ev bitkilerinizi organik sıvı gübreyle ayda bir kez ya da azar azar her sulamada besleyin.

İlaçlama ve hastalıklar

Ev bitkileri, sürekli sıcak ve rüzgarsız bir ortamda yaşadıklarından çok çabuk hastalanabilirler. Yapraklardaki tuhaf şekillere ve renklere karşı dikkatli olun. Bunlar bir hastalığın ya da bitkinize musallat olmuş bir böceğin işaretleri olabilirler. Bitkinizi iyileştirmek içinse bir fotoğrafını çekip, konuyu bilen bir çiçekçiye götürün. Bitkilerle ilgili tedavi edilemeyecek bir hastalık yok gibi...

 
evde çiçek yetistirmek

İpucu: Arada bir yaprakları hafifçe deterjanlanmış (bulaşık deterjanı) suya bandırıp iyice sıktığınız bir bezle temizleyerek zararlılara karşı sıkı bir önlem almış olursunuz. Ancak deterjanlı suyun katiyen toprağa temas etmemesi gerekir.

Bunları biliyor muydunuz?

NASA tarafından yapılan iki yıllık bir çalışmanın ardından, kimi ev bitkilerinin toksinleri diğerlerinden daha etkili bir şekilde temizledikleri açıklandı. Devetabanı, eğrelti otları ve sarmaşıklar özellikle kilimlerde, izolasyon malzemelerinde ve mobilyalarda oluşan formaldehite karşı çok iyi savaşırlar. Gerbera papatyaları ve krizantemler ise bazı boyalardan kaynaklanan ve kanserojen olduğu bilinen benzene karşı en kolay çözümler. Sigara dumanından kaynaklanan dumana karşı da sizinle birlikte savaşıyor çiçekler.

Hatırlatma

Ev bitkileri genellikle daha az güneş gördüklerinden daha yavaş büyürler. Telaşlanmayın.