Bir bahçeye sahip olmanın en güzel taraflarından biri, sevdiğiniz bitkilerle, açık havada, barışçı ve huzur dolu bir alanda zaman geçirme lüksüdür. Fakat küçücük bir alanda böyle bir lükse nasıl sahip olunur? İşte sonunda size özel, küçük ve güzel bir bahçeye sahip olabileceğiniz birkaç öneri:
İşe başlamadan önce cevap vermeniz gereken birkaç soru var, bu yüzden elinize bir kağıt-kalem alın. Küreği toprağa değdirmeden evvel, yüzeye bir bakın. Sahip olduğunuz alan kare şeklinde mi, dar mı, dikdörtgen mi? Güneş alıyor mu, yoksa bütün gün gölgede mi? Bitkiler en çok güneş düşen alanları seveceklerdir.
Ardından isteklerinizi sıralayın: Sıkı sıkıya tasarlanmış, bitkiler arasındaki sınır çizgilerinin iyice belirgin olduğu bir bahçe mi istersiniz, yoksa biraz vahşice ve doğal görünümlü bir bahçe mi? Yoksa ne biri ne öteki, hatta hem biri hem öteki mi olsun? Çiçek yetiştirmeyi mi, küçük ağaçlar dikmeyi mi, yoksa sonunda sofranıza koyabileceğiniz sebzeler yetiştirmeyi mi tercih edersiniz? Belki de hepsini birden istiyorsunuz...
Hangi yolu seçtiyseniz ondan vazgeçmemeli, ne olursa olsun yarı yolda karar değiştirmemelisiniz. Bu şekilde hem gereksiz işten, hem de yanlış bitkilere emek ve zaman harcayarak ilham perinizi kaybetmekten kurtulmuş olursunuz. Plana uygun hareket etmek hem zaman, hem enerji, hem de para tasarrufu yapmanızı sağlar.
Sahip olduğunuz küçük bahçeyi dikey konumlandırarak alan kazanabilirsiniz. Bir kenara koyacağınız ve her yerde bulabileceğiniz küçük bir bahçe merdiveninin üzerine saksılar yerleştirebilirsiniz. Alacağınız ahşap merdiveni boyayarak kişiselleştirmeniz de mümkün. Basamakları ve merdiven kirişleri farklı renklere boyamayı düşünebilirsiniz örneğin.
Ayrıca ağaç dallarına da saksı yerleştirmeniz mümkün. Eski ahşap tabureler ya da evdeki eski sandalyelerle bahçede küçük tümsekler elde etmeniz mümkün. Bahçenizin etrafında bir çit varsa, bu çitleri saracak bitkiler yetiştirebilirsiniz. Bütün bunları yaparken gereğinden fazla ayrıntının, bahçenizi olduğundan küçük gösterebileceğini unutmayın.
Gereğinden büyük bahçe mobilyası, bitkileriniz için gereken ışıklı bölgeyi kapatacaktır. Bu yüzden perforje kafe sandalyeleri ve masayla ya da küçük bir bankla alanı optimum kullanmaya çalışın. Mobilyalarınızın demirlerini rengarenk boyayarak bahçenizi canlandırın. Ya da demirleri cilalayıp öylece bırakarak rustik bir hava yaratın. Oturma grubunuzu yastıklar ve minderlerle rahatlatabilirsiniz. Tabii kumaşların suya dayanıklı olmasında fayda var.
Kızıl kahverengi sulama kapları, bakımlı bahçecilik araç ve gereçleri, bir de çite ya da duvara uygun bir açıyla yerleştirilmişlerse dekora cezbedici bir canlılık katabilirler. İkinci el mağazalarından ya da büyükannenizin bahçesinden antika bahçe gereçleri, taşlar ve başka aksesuarlar bulmanız mümkün. Bu ayrıntılar bahçenize tahmin edemeyeceğiniz bir çekicilik kazandıracaktır.
Aynalar iç mekanlara olduğu gibi, dış mekanlara da derinlik katarlar. Farklı ve kontrast oluşturacak ölçülerde aynaları duvar ya da çitlere yerleştirerek bahçenize perspektif kazandırabilirsiniz. Örneğin çalıların olduğu bölmenin köşesine büyük bir ayna yerleştirin. Alanın nasıl bir derinlik ve ferahlık kazandığını gördüğünüzde gözlerinize inanamayacaksınız.
Dairesel şekillerin, mekanların olduğundan daha büyük görünmesini sağladığını da aklınızdan çıkarmayın. Dairesel ve derinlikli şekiller, gözün mekanı daha büyük algılamasını, dolayısıyla mekanın gerisini algılayabilmek için kişide etrafa daha çok bakma isteği uyandırır. Siz de etrafta dairesel şekilleri olan kaplar, saksılar ve çerçeveler bulundurarak bu etkiyi yaratabilir, istediğiniz mekanı olduğunda daha büyük gösterebilirsiniz.
Bir bahçenin güzel olması için, kocaman olması gerekmez. Birkaç teknik kullanarak kişisel zevkinizi katmak suretiyle sevebileceğiniz bir bahçeye sahip olmanız çok kolay.