Sahur İçin Yemek Önerileri


Ev
3/04/2022

Ramazan’da en çok sorulan sorulardan biri de “Sahurda ne yenir?” İftar için tüm gün uğraştıktan sonra sahurda bir daha uzun uzadıya hazırlık yapmak istemiyorsanız, bu basit tarifleri deneyin.

 



“Sahurda ne yenir?” hem aklımıza bir şey gelmediği için hem de farklı lezzetler denemek istediğimiz için Ramazan’da en çok sorulan sorulardan biri. Sahurda hafif yemekler tüketmek önemli. Fakat aynı zamanda doyurucu da olmalı. İşte sizin için hazırladığımız sahur için aperatif tarifler, kahvaltılık tarifler ve sahur yemeği tarifleri yazımızda.

 

 

Sahur için aperatifler ve kahvaltılık tarifler

 

Izgara hellim: Hem protein hem kalsiyum açısından yüksek ve tok tutan peynirlerden biri de hellim. Hellimi tavada ve az yağda ızgara gibi yaparak, domates ve salatalıkla tüketin. Hem geceleri ılık bir şeyler tüketmek mide için daha iyidir.

 

Tavada peynir: Sahur tariflerinin en kolay ve lezzetlilerinden… Tüm peynirler için uygulayabilirsiniz. Hellim dışındakiler eriyeceği için erir erimez kızartılmış ekmek üzerine kurutulmuş domates ile hızlı ve leziz bir sandviç yapabilirsiniz.

 

Fırında açık tost: Annelerimizin Pazar kahvaltısını anımsatan bir sahur tarifi. Beyaz peynir ve maydanozu yumurta ile karıştırıp ekmek üzerine sürün. Fırına verin, domates ile servis edin.

 

Yumurtalı ekmek (tuzlu): Sahur için aperatiflerden biri de çocukluğumuzdan beri çok sevdiğimiz yumurtalı ekmek. İftarda dilimlediğiniz ekmekleri sahura kadar açıkta bırakın, hafif kurusunlar. Sahurda tuz ve karabiber ilave ettiğiniz yumurtaya bulayıp kızartın. Peynir ve zeytin ile birlikte servis edin.

 

İspanyol omleti: Kahvaltılık tarif denince akla hem menemen hem yumurta gelse de İspanyol omleti hepsinden daha doyurucudur. Sahur tariflerinden biri de İspanyol omleti. Bir aileyi rahatça doyuracak nefis bir tarif. 2 soğanı rendeleyip tereyağında iyice pişirin. Başka bir yerde küp küp doğradığınız 4 patatesi karıştırarak kızartın. 6 yumurtayı tuzla çırparak içine patates ve soğanları ilave edin. Karabiber seviyorsanız mutlaka ekleyin. Derin bir tavada altı pişene kadar kışık ateşe alın. Daha sonra bir tabak yardımı ile çevirip tekrar pişirin. Kısık ateşte pişmesi önemlidir. Sonunda börek gibi kocaman bir omletiniz olacak.

 

Sandviç: İftardan sonra leziz sandviçler hazırlarsanız sahurda ne yenir diye düşünmenize gerek kalmaz. Ton balıklı sandviç için ton balığını az mayonez, karabiber, ince dilimlenmiş taze soğan ile karıştırın. Ekmeklerin arasına sürün.

 

Kolay domates çorbası: Bir kaşık un, 2 kaşık tereyağı ile karıştırın. 2 yemek kaşığı salçayı da ekleyip kavurun. Daha sonra bir bardak sütü yavaş yavaş ilave ederek tekrar karıştırmaya devam edin. En son kıvamına göre su ekleyip kaynayana kadar pişirin. Kaşar peyniri rendesi ile servis edin.

 

Milföy pizza: İftardan sonra hazırladığınız pizza içlerini milföylerin üzerine koyun. Pizza tadı vermesi için en alta, salça, kekik, sarımsak ve zeytinyağı karışımını yedirin. Üzerine dilediğiniz malzemeleri ekledikten sonra kabarana kadar fırında pişirin.

 

Tatlı niyetine komposto: Ramazan’ın vazgeçilmezlerinden biri de komposto. Yıkadığınız yarım kilo meyveyi bir bardak şeker ve yarım limon suyuna 5 su bardağı su ekleyerek kaynatın. Aşırı kaynarsa meyveler erir, kıvamında ateşten indirin.

 

Sokak simidi: Sıcacık ve kendi ellerinizle yaptığınız sokak simidinin tadı bambaşka olur. Evdeki malzemelere uygun bir tarif bulup, menemenle ve çayla sıcacık ve mis kokulu simitlerinizi sahurda deneyin.

 

Ayran aşı: Ayran aşını nohut, buğday ve taze nane yerine, kinoa ve kuzu kulağı ile deneyin. Kuzu kulağı yoğurdun ekşiliğini de arttıracak ve fark yaratacak.

 

Çok tahıllı piyaz: Mercimek, nohut, barbunya, buğday, mısır ve arzu ettiğiniz diğer bakliyat ve tahıllarla yumurta da içeren bir salata yapın. İçine bol maydanoz, nane ve hatta dereotu ekleyin. Bu sahur tarifi son derece doyurucu olduğu için ertesi gün boyunca tok hissedersiniz.

 

Muzlu pankek: Biliyoruz ki krep yapmak uğraştırıcı ve pişmesi uzun sürüyor. O yüzden bu kolay pankek tarifini vermek istedik. 2 yumurta ve 1 muzu karıştırıp az yağda pişirin. İsterseniz kabartma tozu da ekleyebilirsiniz. Hem tuzlu hem tatlı gıdalarla tüketebilirsiniz.

 

Somon füme: Somon herhalde protein alabileceğiniz en önemli besin kaynaklarından biri. Ayrıca Omega yağları açısından da zengin. Füme somonu sahurda dereotu, krem peynir ve karabiber ve avokado ezmesi ile deneyin. Ekmek üzerine sürerek veya rulo yaparak tüketin.

 

Sahur için içecekler

Enerji veren hurmayı meyveli smoothie’lerde kullanın.

Limonata yine vazgeçilmezden, bol naneli deneyin.

Protein alımını artırmak için, keten tohumu ya da chia tohumunu içeceklerinize ekleyin.

 

Sahur atlanmaması gereken bir öğündür. Ramazan’da sağlıklı kalabilmek için hem iftarda hem de sahurda yemek yemeliyiz. Ramazan’daki öğünleri atlamak, kolesterol dengelerini bozarken, kas kaybına sebep olabilir. Kas kaybını engellemek için öğünlerde yeterli miktarda karbonhidrat ve yağ alınmalıdır. Bu sebeple sahur tariflerinizin de diyet yemeklerden oluşmaması gerekir. Fakat kızartma gibi ağır yemeklerden ve şeker dengesini sağlamak için çok şekerli gıdalardan da kaçınılmalıdır.

 

Ramazan’da oruç, gün doğumundan gün batımına kadar sürdüğü için, bedenin enerjisi sahur ve iftarda tazelenir. Bu tazelenme, bedene glikoz kullanımından yağ yakımına geçmek için zaman sağlar. Böylece, enerji için kaslardaki proteini kullanmak zorunda kullanmaz. Ramazan, yağları azaltmak için iftar ve sahur atlanmadığı takdirde uygun bir ay olabilir. Ek olarak, oruç tutmak, kandaki şekeri kontrol etmenize de olanak sağlar.

 

NOT:

Kandaki toksinlerin atılması

Toksinler ve serbest radikaller, vücutta depolanan yağlarda birikir. Oruç tutmak, yağ yakımına destek olacağı için, toksinlerin de atılmasına yardımcı olur. Bu sebeple, sahur ve iftarda yeterli miktarda sıvı tüketmek de unutulmaması gerekenler arasındadır.