Keşfe değer Romanya


Aile
24/03/2021
Orta Avrupa’nın güneydoğusunda, Balkan Yarımadası’nın kuzeyinde yer alan Romanya; tarihi geçmişi, doğal güzellikleri, eğlence ve sanat merkezleriyle ilgi çekici bir ülke. Drakula için düzenlenen turlar ve şahane kayak merkezleri de Romanya’yı vazgeçilmez kılıyor.

Geçmişi çok eski yıllara dayanan Romanya'da kurulan ilk devletin Trakların Daçya Krallığı olduğunu görüyoruz. Daçya Krallığı, 101-107 yılları arasında Roma İmparatorluğu tarafından işgal edilmiş. Ülke daha sonra da Gotların, Hunların, Avarların, Slavların, Macarların, Tatarların istilasına uğramış. Rumenler, kendilerine ait ilk devletler olan Wallachia (Eflak) ve Moldavia'yı (Boğdan) 14'ncü yüzyılda kurmuşlar. Bugünkü Romanya'nın bir parçası olan Transilvanya (Erdel) ise 10-16'ncı yüzyıllar arasında Macaristan Krallığı'nın bir parçasıymış. Bu üç ülke, 15'nci ve 16'ncı yüzyıllarda Osmanlı İmparatorluğu'na bağlanmış, 1878'deyse bağımsızlıklarını ilan etmişler. 1881'de Romanya Krallığı ilan edilmiş. Romanya, 2. Dünya Savaşı sırasında, Rusya tarafından işgal edilmiş, 1947'de komünist rejime geçip Romanya Halk Cumhuriyeti adını almış. 1967-89 yılları arasında Çavuşesku'nun diktatörlüğüyle idare edilmiş, Çavuşesko'nun kurşuna dizilmesinin ardından demokrasiye geçebilmiş.

"KÜÇÜK PARİS"; BÜKREŞ

Tuna Nehri'nin bir kolu olan Dimbovita'nın kıyısına kurulmuş olan Bükreş, Romanya'nın başkenti. "Küçük Paris" olarak tanımlanan Bükreş'in geçmişi M.Ö. 70 yılına kadar gidiyor. Şehir, 15'nci yüzyılda Prens Vlad Tepeş'in yaptırdığı kalenin ve prenslik konutunun etrafında büyümüş. Hüküm sürdüğü dönemde yaptığı korkunç işkenceler, özellikle de esirlerini kazığa oturtması nedeniyle "Kazıklı Voyvoda" diye anılan Vlad Tepeş, Bram Stoker'ın "Drakula" romanına esin kaynağı olmuş. Bükreş'in gelişmesinde etkili olan Wallacia (Eflak) Prensi Vlad Tepeş, roman nedeniyle Transilvanya Prensi olarak anılmaya başlanmış. Transilvanya Bölgesi'nde yer alan Bran Kalesi ise Drakula'nın mabedine dönüşmüş.

Bükreş'in en ilgi çekici yerlerinden biri Unirii Meydanı'nda bulunan Parlamento Sarayı. 12 katlı, 3100 odalı bina günümüzde Romanya Parlamentosu, uluslararası konferans merkezi ve Romanya Çağdaş Sanat Müzesi olarak kullanılıyor. Strada Lipscani ve çevresindeki sokaklarsa, Bükreş'in en eski yerleşim yerlerini oluşturuyor. Eski Şehir diye anılan bu bölgede Barok, Neo-Klasik ve Art Nouveau gibi pek çok tarzda yapılmış binalar görülebiliyor. 18. yüzyılda yapılan ve Romen-Ortodoks kilisesinin merkezi olan Metropalitan Kilisesi, eskiden Romen prenslerinin taç giydikleri Old Court Müzesi, çok özel fresklerin ve ağaç ikonlarının bulunduğu Stavropoleos Kilisesi, 1. Dünya Savaşı'nda mücadele eden Romen askerlerinin anısına yaptırılmış olan 25 metre yüksekliğindeki Zafer Takı (Paris'teki Zafer Takı'nın neredeyse eşi) da şehrin görülmesi gereken değerlerinden.

Bükreş'in Calea Victorie diye anılan bölgesinde, Odeon Tiyatrosu'nun önünde bir Atatürk büstü bulunuyor. Bükreş'te yaşayan Türklerin girişimleriyle Atatürk büstünün bulunduğu meydana da Atatürk Meydanı ismi verilmiş. Bükreş'te 1. Dünya Savaşı'nda Galiçya cephesinde savaşırken ölen Osmanlı askerleri için yaptırılan Osmanlı Mezarlığı da ziyaret edilebilir.

BRAN ŞEHRİ VE DRAKULA KALESİ

Romanya'da ziyaret edilmesi gereken şehirlerden biri de Bran. Küçük, yeşil ve güzel Bran şehrinin en ilgi çekici mekanı, Drakula Kalesi olarak anılan Bran Kalesi. Aslında bu kalede Prens Vlad Tepeş hiç yaşamamış ama bu durum kalenin onun ismiyle anılmasını engellememiş. 1378 tarihli kale, küçük odalardan ve dar koridorlardan oluşuyor. Gıcırdayan ahşap döşemeler, çarpıp duran kapılar ve Ortaçağ dekorasyonuyla taşıdığı ismin hakkını fazlasıyla veriyor. Bran Kalesi, uzun yıllar kraliyet yazlık sarayı olarak kullanılmış, 1957'de ise müze olmuş. Kale civarında vampir şarabı, vampir tişörtleri ve Drakula heykelciklerinin satıldığını da belirtmeden olmaz.

KAYAK MERKEZLERİYLE ÜNLÜ BRAŞOV VE SINAIA

13'ncü yüzyılda kurulan Braşov şehri, Bükreş'e iki buçuk saat uzaklıkta. Tablo görünümündeki şehirde yapılabilecek en güzel etkinliklerden biri, teleferikle Tampa Dağı'na çıkmak. Bir diğeriyse Braşov'a 12 kilometre uzaklıkta olan, Karpat Dağları'nda yer alan ve dünyanın ünlü kayak merkezleri arasında sayılan Poiana Braşov Kayak Merkezi'ni ziyaret etmek.

Bükreş'e bir buçuk saat uzaklıktaki Sinaia şehri ise Bucegi Dağı eteklerinde yer alıyor.  Sinaia; birbirinden güzel evlere, lüks otellere ve muhteşem bir doğaya sahip. Şehir yaz aylarında bisikletçilerin ve doğada yürüyüş yapmak isteyenlerin, kışın ise kayakçıların gözdesi. Peleş Şatosu, bu şehirde görülmesi gereken önemli bir tarihsel değer. 19. Yüzyılda 1. Carol tarafından yaptırılmış olan 160 odalı şatonun, Türk tarzı döşenen odaları da var; bu odalarda sedirler, nargileler ve bakır eşyalar bulunuyor. Burası aynı zamanda Avrupa'nın merkezi ısıtma ve aydınlatma sistemine sahip ilk şatosu.

HARİKA PLAJLAR İÇİN DOĞRU ADRES; KÖSTENCE

Romanya'nın güneyindeki Costanta (Köstence), ülkenin en büyük limanı, aynı zamanda önemli bir kültür ve ticaret merkezi. Şehir; Roma ve Osmanlı döneminden kalan tarihi eserlerinin yanı sıra harika plajları ve şifalı çamur banyolarıyla ünlü. Köstence yakınlarındaki Marfatlar'daysa Romanya'nın en iyi bağları var; bu nedenle bölgede şarap turları da düzenleniyor. Köstence yakınlarında Mecidiye adlı bir de Türk şehri bulunuyor. 1856'da Sultan Abdülmecit'in emriyle kurulan Mecideye'nin 50 bin kişilik nüfusunun büyük bölümünü Türklerle Kırım Tatarları oluşturuyor ve burada Türkçe konuşuluyor.

NE YENİR, NE ALINIR?

Romanya'da iri taneli mısır unundan ve peynirden yapılan mamaliga adlı lapa çok tüketiliyor. Çorbaları meşhur; köfteli çorba, sebzeli çorba, işkembe çorbası gibi. Lahana sarması da çok sevilen bir yemek; Türklerden farklı olarak içine domuz eti  karıştırıyorlar. Papanaşı, krep ve cozonac Romanya'nın tercih edilen tatlıları. Erikten yapılan tuica isimli brendinin, harika bağların ürünü olan şarapların ve marghiloman isimli kahvesinin de tadına bakılmalı.

Romanya'dan hediye olarak şarap ve tuicanın yanı sıra yerel giysiler, seramikten veya ağaçtan yapılmış küçük objeler alınabilir.

Tüm yemek tarifleri için tıklayın!