Çocuklarda vücut yapısı ve spor ilişkisi
Tek tip vücut yoktur!
Hiçbir çocuk sporcu doğmaz, çocuğunuzun yapmak istediği spora ya da aktiviteye yatkın olması vücut tipinden daha önemlidir. Mesela iyi bir görüşü varsa, ona bir dart tahtası alabilirsiniz. Ya da zeka oyunlarından hoşlanıyorsa satranca başlayabilir, denge duygusuna güveniyorsanız kayak yapabilir ya da paten kayabilir. Her çocuğun kendine göre bir fizyonomisi ve yeteneği vardır. Genellikle daha kilolu olabilen bazı çocuklar da spor yapmaktan ya da hareket etmekten hoşlanmayabilir. Çocuğunuzun hareket etmesini sağlamak için bazen işleri daha eğlenceli hale getirmek gerekebilir. Dondurma almaya gitmek için en uzak yürüyüş mesafesindeki dondurmacıya birlikte yürümeyi deneyin!
Şekil her şey değildir!
Beceri sonradan gelişir. Mesela judocuların parmaklarını güçlendirmek için hamur yoğurduğunu biliyor muydunuz? Çocuğunuz da ilgi alanına göre kendini güçlendireceği aktivitelere yönelecektir. Mesela arkadaşlarıyla dışarıda futbol oynamaktan hoşlanıyorsa, koordinasyonunu arttırmak için evde dizinde top sektirebilir.
Açık havada aktivitenin önemi
Besinleri oksijen sayesinde hücrelerimizde yakarak kaslar ve organların çalışması için gerekli ısıyı ve enerjiyi elde ederiz. Burun veya ağızdan alınan oksijen, ciğerlere ulaşarak kan tarafından emilir ve kaslara transfer edilir. Hareket edebilmemizi sağlayan şey oksijendir!
Aktivitelerinizde oksijeni bol ortamları tercih etmenizde fayda var. Mesela hafta sonunda sahilde ya da parkta bir yürüyüşe ne dersiniz?