Çocuklarımız okula dönüyor!


Aile
17/03/2022

Okul zili çaldı, tatlı bir telaş tüm aileleri sardı. Pandemi dönemi sonrası çocuklarımızı okula hazırlayacağız, okula gitmek istemeyen çocukları nasıl motive edeceğiz ve beslenme çantası önerilerimizi paylaşacağımız yazımızda tüm bunların cevaplarını bulacaksınız.

Okula devam sürecinde çocuğun motivasyonu

İlk aşama: Okula dönme vaktinin geldiğini anlamasını sağlayın

Pandemi dönemi pek çok alışkanlığımız gibi okula gitme alışkanlığını da değiştirdi. Düzenli okula gitmeme hali kimi çocuklar tarafından sevinçle karşılanıp kolay adapte olunurken kimi çocuk içinse bir kabus oldu. Bu dönemde her iki gruba da dahil çocuklar için tavsiye vereceğiz. Ancak önemli olan ilk adım bu da çocuğunuzu karşınıza alıp onunla geride bıraktığınız döneme dair bir soru cevap konuşması yapmak. Böylece çocuğunuzu yönlendirirken bu iki gruptan hangisine dahil olduğunu kolaylıkla anlayıp en doğru şekilde yönlendireceksiniz. Bu noktada çocuğunuza okula döneceğinden bahsedip bunun için nasıl hissettiğini sormakla başlayabilirsiniz. En önemli şey tek bir soruda tüm cevapları almayı beklememek olacaktır. Çünkü yaşı fark etmeksizin çocuklar bizim gibi tek bir sorudan hareketle hem gelecek için hislerini hem geçmiş kaygılarını harmanlayarak aktaramıyorlar. Bunu bilmek doğru soruları sormanız açısından oldukça kritik.

Öncelikle ona geride kalan dönemin ona kendini nasıl hissettirdiğini, bu süreci aşmanın onda yarattığı duygu durumunu ve geleceğe dair sahip olduğu hisleri sormak zamanı üçe bölerek geçmiş, şimdi ve geleceğe dair tüm hislerini anlamınıza yardımcı olacak. Bu soruların cevapları arasında ‘’kendimi kısıtlanmış ve yalnız hissettim’’, ‘’mutsuz hissettim’’, ‘’arkadaşlarımı özledim’’, ‘’sıkıldım’’ gibi yanıtların olması okula olan özlemi ve sosyalleşmeye olan ihtiyacını ortaya çıkaracak. Bu da sizin ona vereceğiniz ‘’okula dönme vakti geldi’’ haberi karşısında duyacağınız sevinç kahkahaları ve gülen bir çift göz demek olacak.

Bunun aksi olarak ‘’keşke dönmeseydik’’, ‘’aslında evden okul çok daha güzeldi’’, ‘’ben evden devam edemez miyim?’’  gibi cevaplar da size okula dönmek için can atmadığına dair güçlü birer ipucu olacak.

İkinci aşama: Okula devam sürecinde teşvik ve motivasyon

Çocuğunuzun okula dönmekle ilgili istek ve isteksizliklerini belirledikten sonra ikinci aşamaya geçebiliriz. Bu da istekliyse teşvik etmek, istekli değilse motive etmek olacaktır. Okula dönmeye can atan çocuğunuza yapacağı aktivitelerden, okulda görüşeceği arkadaşlarından, derslerine gerekli özeni göstereceğini bildiğiniz için ona okul sonrası yapabileceğiniz eğlenceli aktivitelerden bahsetmek onu teşvik edecektir. Burada önemli olan şart koşan bir üslupla ‘’eğer başarılı olursan...’’ şeklinde değil başarılı olacağına inandığınızı ve bunun için ona eğlenebileceği alanlar yaratmak istediğinizi en doğru şekilde ifade etmeli ve hissettirmelisiniz.

Okula Dönüş ve beslenme çantası

Beslenme çantası götürme alışkanlığı sağlıklı olduğu kadar çocuklarımızın bir alışkanlık edinme ve bunu sürdürme eğilimlerini de güçlendirdiği için kişisel gelişimin önemli basamaklarından biri. Beslenme çantasını taşımak, kaybetmeme çabası sorumluluk alma ve dikkat etme özelliklerini de geliştireceği için sağlıklı besin tüketmenin ötesine geçen bir yarar sağlıyor ve bu sebeple çok önemli. Okula giderken sevdiği şeyleri çok da sevmediği ama sağlıklı besinlerle harmanlamak bir beslenme dengesi kurmanız açısından oldukça önemli. Bu noktada yine çocuğunuzun sevdiği besinleri bilmek ve sevmediği besinlerle bunları uyumlu hale getirmek işinizi kolaylaştıracaktır. Hemen her çocuğun sevdiği ve pek çok annenin sağlıklı bulduğu besinlerden derlediğimiz 5 beslenme çantası önerisinden ilham alıp çocuğunuzun sevdiği lezzetlere göre uyarlamak ve değiştirmek mümkün

Kolay ve Sağlıklı Beslenme Çantası Önerisi

1. Meyve Posalı Kek

Hem tatlı ihtiyacını karşılayan hem sağlıklı ve lezzetli olan g��zel bir alternatif. 3 yumurta, 1 kabartma tozu, 1 bardak meyve posası, 1 bardak un, 1 bardak mısır unu. Yarım bardak bal. Yağsız ve sağlıklı bu keki deneyin. Dilerseniz içine ceviz de ekleyin. Meyve posası yerine havuç rende de kullanabilirsiniz. 180°’de kabarıncaya kadar pişirin (yaklaşık 25-30 dk).

2. Brokoli Nugget

Brokoliyi nugget gibi hazırlamak sevmeyen çocuklar için oldukça iştah açıcı bir sunum şekli. Üstelik yanına ister yoğurtla ister ketçapla hazırlayacağınız sos, yerken fastfood tadı verse de lezzetiyle oldukça sağlıklı ve leziz olacak.

3. Pizza

Sağlıklı malzemeleri buluşturabileceğiniz en zengin tariflerden biri pizza. İçerisinde mantar, domates, biber, peynir gibi sağlıklı ama bir o kadar da leziz malzemelere yer verebileceğiniz pizza çocuğunuzun her gün talep etmesine sebep olabilecek türden bizden söylemesi!

4. Sebzeli Makarna

Makarna hayranı çocuklarımızı da unutmadık! Özünde çok da sağlıklı ve masum olmayan makarna doğru bir besin dengesiyle tüketilmesinde sorun oluşturmayacak bir yemek. Makarnayı havuç, patates, brokoli, mantar, biber, domates gibi fırında pişirdiğiniz sebzelerle bir makarna salatası haline getirmek ve yanına hazırlayacağınız naneli yoğurtla servis etmek hem makarna seven tüm çocukları mutlu edecek hem de sizin sağlıksız beslendiği endişesine kapılmasını önleyecek.

5. Yulaflı Krep

Krepte özünde un ve yağdan kaynaklı çok da sağlıklı olmaya bir besin. Ancak yapacağınız ufak değişimlerle bunu tersine çevirmek mümkün. Krep için beyaz un yerine yulaf unuyla hazırlamak ve yağ kullanmadan pişirmek çocuklarınız bu farkı anlamadan sağlıklı hale getirecek!

Afiyet olsun. :)