8-12 yaş arası erkek çocuğunuzun özgüvenini arttıracak 9 öneri
Ergenlik dönemine yaklaşan erkek çocukları özgüven kriziyle karşı karşıyadır. Hormonlar kafa karıştırıcı ve hayal kırıklığına uğratıcı olabilir. Erkek çocukları bu sebeple zor bir dönem geçirir. Hem bedenlerinde hem de çevrelerinde çok fazla değişiklik meydana gelmektedir ve çocuklar bu dönemde ya saldırganlaşır ya da içlerine kapanır.
Peki ergenlik dönemi öncesindeki erkek çocukların özgüven sorunu yaşadığını nasıl anlarsınız? Çocuk davranışlarındaki birkaç ipucu bize bu konu hakkında bilgi verir:
Kolay vazgeçmek
Zorluklarla karşılaştığında, örneğin bir masa oyunu oynarken ya da yeni bir beceri edinirken eğer düşük bir özgüveni varsa çaba göstermeyi ve başarmayı denemeyi bırakır. Bahaneler uydurarak gergin ve sinirli olur. Ya da tam tersine korkaklık ve çekingenlik gösterir. Bunun sebebi kaybetme ve başarısız olma korkusudur.
Kendini fazla eleştirmek
“Hiçbir işe yaramıyorum”, “Çok çirkinim”, “Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum” gibi kendilerini yeren ifadeler kullanırlar. Özgüveni düşün insanlar kendilerini çok fazla eleştirir ve diğer insanların onlar hakkında ne düşündüğü ile ilgili dert edinirler. Eleştiriyi kaldıramaz ve yine de kendileri için en kötü ifadeleri kullanmaya devam ederler. Aynı zamanda iltifat ve yüceltilmeyi de kabullenmezler.
Sosyal olarak geri çekilmek
Kendilerine inanmadıkları için, diğer çocuklarla vakit geçirmek istemezler. Eskiden onlara eğlenceli gelen etkinliklere ilgilerini kaybeder, yeni arkadaşlar edinmekten, yeni şeyler deneyimlemekten kaçınır ve konfor alanlarından çıkmak istemezler.
Kötü davranışlar edinmek
Özgüven eksiliği bir çocuğu her zaman sessiz ve içine kapanık yapmaz. Bazen de tam tersi olur. Saygısız, ezici, inatçı ve sürekli tartışma çıkaran birine dönüşebilirler. Kendi hataları için başkalarını suçlar, okul başarısı düşer ve arkadaşlarından kötü davranışlar edinme eğilimi gösterir. Bu aslında mutlu olmadığının ve özgüvensiz olduğunun bir göstergesidir.
Peki bu durumda ebeveyn olarak ne yapmalısınız?
Çocuğunuzda gözlemlediğiniz tüm bu hareketlerin sizi çok üzdüğünün farkındayız. Tabii ki ona yardımcı olmak için yapabileceğiniz birçok şey var.
1. Onu ciddiye alın
Eğer bir konuda iyi olmadığını söylüyorsa, basitçe “Hiç de bile!”, “Saçmalama” gibi anne tepkisi vermeyin. Duygularını ciddiye almak ve neden böyle düşündüğünü sormak çok daha iyi bir yaklaşım olacaktır. Herkesin zaman zaman böyle hissedebileceğini ve konuşmak isterse her zaman yanında olduğunuzu hatırlatın.
2. Eleştirilerle nasıl başa çıkacağını öğretin
Eleştirinin olumlu bir şey olabileceğini söyleyin. Kendimizi geliştirmek ve değişmek, daha iyi bir insan olmak için eleştirinin önemini anlatın. Aynı şekilde eleştiriye tepki göstermenin de kişinin gelişmesini engelleyeceğini söyleyin. Farkı görmesine yardım edin.
3. Klişelerden kurtulmasını sağlayın
Erkek olmanın sadece “güçlü”, “dayanıklı” ve “büyük” olmak demek olmadığını anlatın. Onu yaşça daha büyük ve farklı erkek arkadaşlarla tanıştırın. Dünyasını genişletmeye çalışın. Komik, zeki, spportif, sessiz, iyi niyetli gibi erkeklerin farklı özelliklere sahip olabileceğini gösterin.
4. Onu ne kadar sevdiğinizi söylemekten asla vazgeçmeyin
Bu işe ailece koyulun ve her fırsatta sevginizi gösterin. Hızla büyümesi için zorlamayın. Çünkü bazı şeyleri büyüyünce yapma fırsatı kalmayacak.
5. Tüm problemlerini çözmeye çalışmayın
Yapamadığı bir şeyi sonunda becerdiğinde hissettiklerini gözünde canlandırmasını isteyin. Zorlukların ve sorumlulukların üstesinden gelerek, başarıya kendi başına ulaşması için onu destekleyin. Başarıya ulaştığındaysa onu tebrik edin.
6. Bazen işin uzmanı olmasına izin verin
Eğer teknoloji hakkında sizden daha fazla bilgi sahibiyse bunu kullanın. Size bir şeyler öğretmesi için teşvik edin. Müzik zevkini eleştirmeyin. Size yeni bir müzik türü ya da film önermesini isteyin. Beğenmeseniz bile beğeniyormuş gibi yapın. Saçlarını, giysilerini asla eleştirmeyin. Kendi giysilerine kendisinin bakması, cildine ve saçlarına özen göstermesi için cesaretlendirin.
7. Ona nasıl bir örnek olduğunuzu düşünün
İyi bir ebeveyn olmak, eşinize gösterdiğinizin saygıyı çocuğunuza da göstermekten geçer. Ona karşı dürüst olun ve hata yaptığınızda özür dileyin. Bu ona bazı şeyleri yanlış yapmasının normal olduğunu gösterecek.
8. Egzersiz yapmaya teşvik edin
Spor yapmak harika bir moral yükselticidir. Ayrıca ergenlik ateşini atmalarını sağlar. Bir spor dalında ustalaşmanın getirdiği özgüvenin sonu yoktur. Eğer zaten spor yapıyorsa, futbol ve koşu dışında eğlenceli bir takım sporları ona önerebilirsiniz. Savaş sanatları, kürek çekme, tırmanış ve yüzme bunlardan bazıları.
9. Aşırı tepki göstermeyin
Çocuk gelişiminde bazen özgüven sorunları yaşanması tamamen normaldir. Özgüven zamanla gelişen bir özelliktir ve eninde sonunda o da kendisiyle ilgili iyi hissetmeyi öğrenecektir. Şimdi ihtiyacı olan sizin sakin olmanız ve görünen problemlerin yönetilebilir olduğunu göstermenizdir.
Bu yazı Head & Shoulders tarafından sunulmuştur. Tüm ailenin özgüvenini yükseltecek ürünler için buraya tıklayın.
Daha fazla kolay saç stili mi arıyorsunuz? 10 dakikadan kısa sürede hazırlanan bu kolay saç stillerine ve taze hissetmek isteyen herkesin hemencecik yapabileceği etkileyici saç stillerine göz atın.
Sizin özgüvenli çocuklar yetiştirmek ile ilgili önerileriniz var mı? Bizimle paylaşın.