KadınlarBilir.com’da nefis yemek tariflerinin yanı sıra, hem leziz hem de pratik tatlı ve kurabiye tariflerini de bulabilirsiniz. İşte bunlardan biri; un kurabiyesi tarifi!
Eskiden fırıncılar, fırın sıcaklığını ölçmek için minik hamur parçalarını fırına atar ve pişme süresine göre fırının ne kadar sıcak olduğunu anlarlarmış. Flemenkçe “koekje” dedikleri (kukyi diye okunuyor) bu minik deneme hamurları zamanla İngilizce'deki “cookie” olmuş ve günümüze kadar çeşitlenerek gelmiş.
Türkçe'de kurabiye denmesinin sebebi Osmanlıca kökenidir. "Ġurayb", Arapça kökenli Osmanlıca bir kelime ve “minik, garip şey” anlamına gelir. Diğer taraftan yine Osmanlıca'yı oluşturan dillerden biri olan Farsça'da ise "gulābiye" kelimesi, gül suyu ile yapılan küçük hamur işi demektir. Nitekim her iki kökende de kurabiyenin anlamına bir yakınlık bulunuyor.
İki ihtimal var: Ya Hollandalı fırıncıların bu minik garip hamur parçalarını gören Osmanlılar önce anlam veremeyip, cookie’lere bu ismi verdiler ya da Farsça’da halihazırda olan bir kelimeyi, yani gül suyu ile yapılan bir tatlının adını, yaptıkları kurabiyeye verdiler. Her ne olursa olsun, kurabiye iyi ki var ve hepimiz için anlamlı ve lezzetli bir atıştırmalık.
Bu topraklarda kurabiyenin ilk kez, günümüze kadar ulaşan Osmanlı mutfağında yapıldığı biliniyor. Dolayısıyla Osmanlı mutfağında göze çarpan çok leziz kurabiyeler var. Bunlardan bazıları şöyle: İncirli ve kayısılı kurabiye, murabbalı mecidiye, mamülü mükerrer, irmik kurabiyesi, kahveli kurabiye, Kavala kurabiyesi...
Bu kadar söz yeter, şimdi gelelim o minik ve garip şeyin tariflerinden birine. Kolayca hazırlayabileceğiniz 5 malzemeli un kurabiyesi tarifimize bayılacaksınız.
Bu un kurabiyesinin yaklaşık kalori değerlerini aşağıda bulabilirsiniz.
Yoğun miktarda tereyağı içerdiğinden un kurabiyesi fazla yoğrulmaz. Fırında kıvam alması içinse yoğrulduktan sonra mutlaka buzdolabında bekletilmesi gerekir. Ayrıca daha lezzetli olması ve kıvamının tutması için kullanılan toz malzemelerin her biri elenerek karıştırılmalıdır.
1 adet un kurabiyesi aşağıdaki besin değerlerine sahiptir: